Magyarország fordítja a legtöbb pénzt kultúrára Európában

Az Országos Színházi Évadnyitó keretében átadják a Kaszás Attila-díjat - a 2019/2020-as színházi évadot megnyitja és a Kaszás Attila-díjat átadja Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A díjátadón beszéd mond Pokorni Zoltán
Vágólapra másolva!
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című konferencián beszélt a Pesti Magyar Színházban a magyar kultúráról, és az arra szánt támogatásról.
Vágólapra másolva!

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy a taót felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer a korábbinál kiszámíthatóbb, visszaélésektől mentes, követhető helyzetet teremtett, amelyben valamennyi érintett szféra megtalálta a maga útját.

Magyarország a legtöbb pénzt, a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára Európában, az átlag 0,6 százalék körül van.

Ez a színházi vezetőkre, a szakmai szervezetekre és a kulturális államtitkárságra is nagy felelősséget ró – mondta Fekete Péter a Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című konferencia után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Magyar Színházban.

Kriza Zsigmond, a Budapesti Operettszínház ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a szakmai konferencián egyetértés alakult ki abban, hogy a társulati foglalkoztatási, illetve a törzsgárdamodell megteremtése az előadóművészeti törvényben megnyugtatóan rendezheti a színművészet és a színházi dolgozók hivatásgyakorlásának évtizedeken át megoldatlan kérdését.

- tette hozzá Fekete Péter.

Fotó: Mudra László - Origo

Kriza Zsigmond, a Budapesti Operettszínház ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a szakmai konferencián egyetértés alakult ki abban, hogy a társulati foglalkoztatási, illetve a törzsgárdamodell megteremtése az előadóművészeti törvényben megnyugtatóan rendezheti a színművészet és a színházi dolgozók hivatásgyakorlásának évtizedeken át megoldatlan kérdését.

Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója kiemelte annak fontosságát, hogy a színházi szakma immár hatodik alkalommal tartott érdemi találkozót,

amelyen foglalkoztatási, drámapedagógiai, színházműködési és feladatellátási kérdésekben is előre lehet lépni.

Kucsera Tamás Gergely, a szervező Magyar Művészeti Akadémia főtitkára úgy fogalmazott, hogy

A sajtótájékoztatón Fekete Péter bejelentette, hogy lezárultak a szakmai előkészületei annak, hogy a Pesti Magyar Színházból egy magyar nemzeti ifjúsági színház alakuljon ki.

- mondta az államtitkár.