Vágólapra másolva!
Nicola Benedetti és a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar, Nigel Kennedy hegedűvirtuóz, José Cura, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Miklósa Erika, Rálik Szilvia, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, a Hervé Koubi Társulat, a Novoszibirszki Állami Akadémia Opera és Balettszínháza, a Sukhisvili Grúz Nemzeti Balett. Ezek csak a legnagyobb nevek és társulatok az idei Budapesti Nyári Fesztivál programkínálatából. Június 1. és szeptember 7. között több mint 120 programmal vájrák az érdeklődőket idén. 
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a főváros két szabadtéri játszóhelye, a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpad. Az idei Budapesti Nyári Fesztivál 15 hetében nagyjából 120 színházi előadással és programmal készül. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad közel 3000-es, a Városmajori Szabadtéri Színpad pedig 800-as napi nézőszámával

a 15 nyári hét alatt több mint 160 ezer nézőt lát majd vendégül.

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, Bán Teoróra az Origónak elmondta, hogy a fesztivál elérte a határait a 120 különböző programmal: „a fesztivál három hónapos, és

Miközben az ember szívesen szervezne többet, mert nehezen mond le bármiről, de ez a 120-as szám már valóban a plafon.”

Bán Teodóra a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján Forrás: Origo

Budapest idén elnyerte a rangos European Best Destination címet, vagyis Európa legjobb úticélja lett, és ebben a Budapesti Nyári Fesztiválnak is jelentős szerepe van. Tény, hogy

a Budapesti Nyári Fesztivál mára felzárkózott Európa nagy fesztiváljai közé.

A 120 esemény „jelentős része nagyprodukció, 14 nagyszabású bemutatónk lesz, 3 nagy külföldi társulatot hozunk, 8 világsztár látogat el hozzánk, ezért

a környező országok programkínálatait is figyelembe véve – mondta Bán Teodóra.

A sajtótájékoztatón ott voltak a fesztivál könnyűzenei kínálatának legismertebb magyar előadói Forrás: Origo

A kínálat

Az idei programot is úgy tervezték meg, hogy minden korosztály találjon magának érdekeset, valamint arra is figyeltek, hogy a műfajok lehető legszélesebb skáláját fedjék le a kínálattal. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad

nemzetközi viszonylatban is kivételes atmoszférájú játszóhely,

ahol idén is elsőrangú nagyoperák, látványos és kivételes balett-és táncelőadások, musicalek, nagyoperett-bemutató, a klasszikus koncertek mellett jazz-, világzenei- és crossover koncertek lesznek. Az operák sorát idén Giacomo Puccini utolsó és talán legismertebb háromfelvonásos műve, a Turandot nyitja meg, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiuval és az argentin operalegendával José Curával, a címszerepben Rálik Szilviával.

Folytatódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a mindig világsztárok közreműködésével zajló Operagála-sorozat.

Idén az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo lesz a főszereplő, mellette fellép még a kiváló magyar szoprán Sáfár Orsolya és a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével, Héja Domonkos karmester vezényletével. A két egyfelvonásos „ikeroperát”, a Parasztbecsület-et és a Bajazzók-at Georges Delnon rendezésében két augusztusi estén adják elő. A főszerepekben Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán énekelnek majd.

Kálmán Imre világszerte leismertebb és legnépszerűbb nagyoperettjét, a Csárdáskirálynő-t a Budapesti Operettszínház ének- és zenekara, valamint balettkara közreműködésével mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében, Bozsik Yvette koreográfiájával, Pfeiffer Gyula vezényletével. A főbb szerepekben: Csuha Lajos, Vadász Zsolt, Felföldi Anikó, Laki Péter, Bojtos Luca, Kiss Diána, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Árpád Zsolt, Lévai Enikő, Langer Soma, Fischl Mónika, Virágh József, Bardóczy Attila, Siménfalvy Ágota.

Tolcsvay László és Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója Forrás: Origo

Idén a szervezők elhívták Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínházat, amelynek társulata a német mondakörből megalkotott romantikus nagybalettet, a Giselle-t adja elő a margitszigeti színpadon. Szintén különleges táncelőadás lesz a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák. Augusztus közepén első alkalommal lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Sukhisvili Grúz Nemzeti Táncegyüttes. Az elmaradhatatlan Duna Karnevál Gála Világkarneválja pedig nagyjából 200 külföldi művész tánckoncertje lesz majd a Margit-szigeten. Június elején ad koncertet Nigel Kennedy, a világ vezető brácsa- és hegedűművésze. A komolyzenei koncertek közül még mindenképpen ki kell emelni Nicola Benedetti fellépését. Ő a

generációjának egyik legtehetségesebb hegedűvirtuóza, ráadásul először játszik Magyarországon.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos idei hangversenyén Goldmark Falusi Lakodalmá-nak és Muszorgszkij Egy kiállítás képei-nek dallamait játsszák majd.

2018-ban a Városmajorban volt a sikeres Broadway-musical, a Bonnie & Clyde magyrországi ősbemutatója, és az előadás a Margitszigetre költözik az idei fesztiválon. Augusztus 20-án a Tolcsvay fivérek két darabbal is készülnek a Margit-szigeten. Egyrészt előadják a 30 éve, éppen a szigeten bemutatott Magyar Misé-t, utána pedig bemutatják Tolcsvay László első szimfonikus művét, az Új Magyar Rapszódiá-t. A Magyar mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János lesznek Werner Gábor vezényletével.

Idén is Fenyő Miklós zárja a nyarat a Margit-szigeten Forrás: Origo

A könnyűzenei koncertek sorát az idén 5 éves Margaret Island nyitja meg. Őket a már új felállásban játszó, 15 éves Anna and the Barbies követi a Heuréka Pop Orchestrával közös Kis-éji Rock and Roll című szimfonikus koncertjével. Fellép a szigeten a világhírű oregoni bulizenekar, a Pink Martini, és ott lesz a magyar elektronikus szcéna éllovasa, a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar Electric Rituals elnevezésű koncertjével. Az idei fesztivál könnyűzenei programját a Budapest Bár és Fenyő Miklós zárják egy-egy koncerttel.

Az egykori Hungária vezetőjének ez lesz a 22. margitszigeti, nyárzáró fellépése.

A könnyűzenei sorozatban – a teljesség igénye nélkül – fellép még Freddie, Palya Bea, a Cotton Club Singers, Náray Erika Szinetár Dórával és Szalóki Ágival, Kamarás Iván, a Magashegyi Underground Symphonic, Vásáry Tamás és a Kodály Ifjúsági Világzenekar, Rákász Gergely, a Pál Utcai Fiúk, Geszti Péter, a Hiperkarma és Caramel is.

A Városmajori Szabadtéri Színpad kínálatáról beszélve Bán Teodóra azt mondta,

A budai játszóhelyen idén is megtartják a Vársomajori Színházi Szemlét, amelyen idén jó pár klasszikus magyar mű szerepel, de lesznek könnyedebb darabok is a 8 válogatott előadás között. Fellépnek a Győri Nemzeti Színház (Heltai Jenő: Tündérlaki lányok), a Szegedi Nemzeti Színház (Örkény István: Tóték), a kecskeméti Katona József Színház (Állami áruház), a tatabányai Jászai Mari Színház (Molnár Ferenc: Az üvegcipő), a szombathelyi Weöres Sándor Színház (Salemi boszorkányok), a Miskolci Nemzeti Színház (Kosztolányi Dezső: Édes Anna), a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (Georges Feydeau: Osztrigás Mici), a székesfehérvári Vörösmarty Színház (Black Comedy) művészei. „Nagyon értékesnek tartom, hogy ilyen előadásokat hozunk el az ország különböző helyeiről. Ez egy küldetés is számomra, hogy a Budapesten élők ismerjék meg a nagy vidéki társulatokat” – mondta Bán Teodóra a városmajori programokról.

Idén sem lesz hiány a gyerekprogramokból: a városmajori nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon, és a Szent Margit romoknál 10 óra 30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok. A fesztivál két külön előadással készül a pedagógusoknak és családjaiknak. Ők az ország bármelyik pontjáról regisztrálhatnak. „Annak okán is, hogy anya és nagymama is vagyok, rendkívül fontosnak tartom az ő szerepüket. A pedagógusok sok esetben többet vannak a gyerekekkel, mint a szülők. A nekik szánt programok is egy küldetés a részemről. Ezt egyébként tavaly kezdtük, amikor a Salome operára tudtunk érdeklődő pedagógusokat fogadni” – mondta Bán Teodóra.

A Budapesti Nyári Fesztivál részletes programját az esemény hivatalos oldalán lehet böngészni.