Eimuntas Nekrošiusra, a nagy litván rendezőre emlékeztek a MITEM-en

MITEM, Kurafiak, búcsúelőadás
Vágólapra másolva!
Délutáni filmvetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetést rendeztek a világhírű litván rendező tiszteletére a Nemzeti Színházban a Kaszás Attila Teremben. A beszélgetés az esti nagyszínpadi előadás, a Saulius Šaltenis regényéből színpadra adaptált Kurafiak című dráma előtt, kiváló alkalmat adott arra, hogy a MITEM közönsége méltó módon vegyen búcsút a tavaly novemberben meghalt Nekrošiustól - írja a Nemzeti Színház a honlapján.
Vágólapra másolva!

„Nagyon vártam, hogy találkozhassak vele ismét... A színház munkatársai és társulata döbbenten fogadta tavaly a hírt, miszerint Eimuntas Nekrošius egy nappal a hatvanhatodik születésnapja előtt elhunyt" – kezdte a pódiumbeszélgetést Kozma András dramaturg.

Eimuntas Nekrošius a róla szóló dokumentumfilmben Forrás: Nemzeti Színház

A Kurafiak sajátos búcsúelőadás a rendezőtől, hiszen ahogyan a pályája végére érő művész hazatalált, a darab is erről a témáról, a litván identitás kereséséről – és felmutatásáról – szól.

A Kurafiak című búcsúelőadás Forrás: Nemzeti Színház

A Kurafiak a 18. századba vezette vissza a nézőket, az ún. Kis-Litvánia mitikus, babonás, biblikus világának bemutatásán keresztül egy kis nép túlélési receptjét ismerhettük meg. A Klaipeda Drámai Színház esti előadása előtti szakmai programon nem annyira a litván önmeghatározásról, sokkal inkább Eimuntas Nekrošius művészi kisugárzásáról beszélgettek a résztvevők.

Forrás: Nemzeti Színház

A Meno Fortas (Művészet Erődje) társulat alapítója és vezetője több előadásával is szerepelt már a Nemzeti Színház színpadán, ilyen volt 2017-ben Az éhezőművész és az Ivanov, neve – ahogy Kozma András fogalmazott – megkerülhetetlen a színházszeretők és művészszínház-kedvelők számára. Ezt követően a Távlatokat nyitni című dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője, Audronis Liuga szólt pár szót.

Forrás: Nemzeti Színház

Azt mondta, hogy filmjét bár dokumentumfilmnek nevezik, mégsem tekinthető annak – a kilencvenperces alkotás „csupán" a mesterről alkotott személyes véleményének lenyomata, tisztelgés a húszéves barátságuk előtt, s arra tesz kísérletet, hogy

Nekrošius művészetét és az embert az alkotó folyamaton keresztül mutassa meg a nézőknek.

Forrás: Nemzeti Színház

A film 2013 és 2015 között készült az olaszországi Vicenzában, a Teatro Olimpico és a vilniuszi Meno Fortas Színházban, a Boris Godunov próbafolyamata alatt.

– mondta Liuga.

Forrás: Nemzeti Színház

A filmvetítést követően Audronis Liuga és Kozma a mester európai kultúrában betöltött szerepéről beszélgettek (a hallgatóság soraiban ott volt Oskaras Koršunovas, a vilniusi Városi Színház rendezője és Rasa Kairiene, Litvánia magyarországi nagykövete).

Forrás: Nemzeti Színház

Szó esett többek között a rendező metaforarendszeréről, és arról, hogy munkáiban előszeretettel használt természeti anyagokat (földet, hamut, vizet, tüzet). Nekrošius 18 éves koráig tanyán élt földműves családjával. Csak ezt követően nyílt ki számára a világ, amikor is jelentkezett a Vilniusi Állami Konzervatóriumba, majd felvették a moszkvai Állami Színházművészeti Főiskola rendező szakára (ebben az időszakban alakult ki sajátos, metaforikus színházi nyelvezete).

Forrás: Nemzeti Színház

A tanyasi lét lehetett a magyarázat Nekrošius hallgatag természetére:

– mondta Audronis Liuga.

Forrás: Nemzeti Színház

A rendező munkásságát számos díjjal ismerték el, ő azonban ezektől sosem vált elbizakodottá, mindvégig szerény maradt. Szerinte – és ez a filmben is elhangzik – csak a kemény munka mentheti meg az embert önmaga démonaitól és a mélypontoktól.

– árulta el Liuga.

Forrás: Nemzeti Színház

Azt is mondta, hogy Nekrošius a színházat fához hasonlította, amely levelet válthatott, rügyezhetett, virágba is borulhatott, de a lényeg mindig ugyanonnan indult: a fából.

Forrás: Nemzeti Színház


– zárta a megemlékezést a filmrendező.

A Kurafiak esti, csodálatos előadása egyébként hihetetlen siker volt a Nemzeti Színházban.