Teljes az idei VeszprémFest programja

VeszprémFest
Vágólapra másolva!
Teljes az idei VeszprémFest programja: Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro és Katie Melua mellett Verdi Rigolettó-ja is lesz a zenei fesztiválon. A tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő, karmester Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.
Vágólapra másolva!

Teljessé vált az idei, sorban a 16. VeszprémFest programja. A fesztivál részleteit az Erkel Színházban tartott, pénteki sajtótájékoztatón ismertették, ahol ott volt Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, Bátor Tamás, koprodukciós igazgató és Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója is.

A pénteki sajtótájékoztató, ahol bejelentették, hogy Verdi Rigolettó-ja is bekerül a programba Forrás: VeszprémFest

A második nap fő programjának, bejelentésével lett teljes az idei fesztivál: a tavalyi sikeres operagála után elmondható, hogy az opera ismét szerves része lesz a VeszprémFest-nek idén is. Július 11-én az opera irodalom egyik legnépszerűbb darabját, Giuseppe Verdi Rigolettó-ját adják elő a História Kert színpadán. A darabot

a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő:

amantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hallható majd, a karmester Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész lesz, és közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara.

Csak egy bár van Caro Emerald szigetén, de ott bitang jó a zene

Nem túl hosszú, de remek hangulatú koncertet adott a holland énekesnő Budapesten, a Papp László Sportarénában - ez volt az első önálló koncertje Magyarországon, korábban fesztiválok alkalmával lépett fel. Caro Emeraldot a színpadon először a 2012-es Sziget fesztiválon láthatták a magyarok, majd három évvel később, 2015 júliusában a Campus fesztiválra is ellátogatott.

A VeszprémFest első napján, július 10-én Caro Emerald lép színpadra. A holland származású énekesnő előadói stílusában egy popsztár egyénisége ötvöződik a hollywoodi aranykor filmsztárjainak megjelenésével. Első lemeze Deleted Scenes From The Cutting Room Floor címen jelent meg 2010-ben, és kirobbanó siker volt. Kiadása után első helyen nyitott a holland eladási listán, és 6 héten belül platina lett. Pozícióját 30 héten keresztül őrizte, megdöntve ezzel Michael Jackson Thriller-rekordját Hollandiában. Az anyagból világszerte közel másfél millió példány kelt el. A második napon, július 11-én Giuseppe Verdi Rigolettó-ját láthatja a közönség. A Rigoletto Mantuában játszódik a XVI. században, mondanivalója azonban könnyűszerrel aktualizálható. A librettó Victor Hugo Le roi s'amuse (A király mulat) című drámája alapján készült, annak bemutatója után húsz évvel. Hugo darabját komoly botrány övezte: a francia kormány – teljesítve a konzervatív körök kívánságát, – betiltotta a művet. Nem véletlenül, mivel az író

bátor szókimondással állított pellengérre

koronás főket, akik könyörtelenül eltipornak minden ellenvéleményt, a nép érdekeit feláldozzák, csakhogy saját bűnös vágyaikat kielégíthessék. Francesco Maria Piave, Verdi barátja és librettistája ilyen előzmények után, húsz évvel a bemutató után, 1850 körül kapta kézhez a dráma kéziratát. Felismerve, hogy Hugo célkitűzései és Verdi drámai programja azonosak, gyorsan átdolgozta szövegkönyvvé. A cenzúra természetesen ekkor is résen volt és visszautasította a művet, később azonban az osztrák hatóságok mégis beleegyeztek az előadásába. A bemutatás ára jó néhány változtatás volt: a király személye helyett polgári személyt kellett a dráma középpontjába állítani, a törvénytelen szerelmet egyházi esküvővel kellett jóvátenni, a dráma hősnőjének, Gildának pedig erőszakos halál helyett békésebb módon kellett meghalnia.

A fesztivál harmadik napján, július 12-én egy igazi reggae klasszikus, a UB40 featuring Ali & Astro ad koncertet. A UB40 alapítótagok, Ali Campbell és Astro a világ egyik legsikeresebb, jelenleg is működő reggae formációjának vezetőiként pályafutásuk és

zenekaruk 40. évfordulóját ünneplik turnéjukon.

A UB40 18 stúdiólemezzel, 10 arany és platina albummal, több mint 70 millió eladott példányszámmal, 4 Grammy jelöléssel és világslágerek tucatjaival büszkélkedhet.Az együttes 1978-ban alakult Birminghamben, és a következő évben adta első koncertjét. A csapatnak oylan nagy slágerei vannak, mint a Food For Thought, a Red Red Wine, a Can't Help Falling in Love, a One in Ten vagy a Chrissie Hynde-val közösen rögzített I Got You Babe. Legutóbb 2018-ban adtak ki lemezt, az volt a The Real Labour of Love, amely második helyen végzett az Egyesült Királyság albumos listáján, a Billboard Reggae album listán pedig az előkelő első helyre került.

A negyedik napjának sztárfellépője Katie Melua lesz, aki 2014-es koncertje után tér vissza Veszprémbe. Az énekesnő egyike Nagy-Britannia legnagyobb lemezsikereket elérő előadóinak: több mint 12 millió eladott albummal, 1 millió koncertjeggyel és 32 platina lemezzel. Első két albuma, a Call Off The Search és a Piece By Piece egyaránt nemzetközi listavezető lett. 2011-ben együttese egy vonósnégyessel egészült ki, majd megjelentették a Secret Symphony exkluzív kiadását, és egy digitális gyűjtést The Tracks That Got Away címmel, amelyen B-oldalas számok és élő kedvencek kaptak helyet.