Falvakba, kisvárosokba is elviszik a színházi kultúrát

Bemutatták a Déryné Programot a Nemzeti Színházban
Vágólapra másolva!
Elindul a Déryné Program, amelynek a célja, hogy a színielőadásokkal eddig rosszul ellátott falvakba, kisvárosokba minőségi színházi produkciókat vigyenek. A program a Nemzeti Színház szervezésében valósul meg, és egymilliárd forintot különített el a minisztérium a programra. Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára azt mondta: a kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité, így azokhoz is el kell juttatni a színi előadásokat, akik nem tudnak elmenni a színházakba. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: csaknem egymillió emberhez juttathatják el a színházi kultúrát a Déryné Program segítségével.
Vágólapra másolva!

A kultúra mindenkié

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára egy 1852-ben írt levelet hozott magával a sajtótájékoztatóra. A levélben arra kérik Déryné Széppataki Rózát, az első magyar operaénekesnőt, hogy írja meg tapasztalatait a vidéki fellépéseiről.

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára fotó: Talán Csaba

Déryné a legkisebb falvakba is eljutott, elvitte a kultúrát – akkoriban neki volt a legnagyobb tapasztalata arról, hogy milyen kulturális egyenlőtlenségek vannak az országban.

Bemutatták a Déryné Programot a Nemzeti Színházban fotó: Talán Csaba

A Déryné Program célja ugyanez – tette hozzá az államtitkár -, hogy a legkisebb településekre is eljuttassák a kultúrát, hogy változatos, izgalmas színházi előadásokat vigyenek el a falvakba, kisvárosokba.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a program nemcsak a vidéken élő embereknek jó, akik nem tudnak eljutni a színházakba, hanem a színészeknek is, hiszen több fellépési lehetőségük lesz egy olyan környezetben, ahol nem ismerik a színházak világát, és olyan embereknek nyújthatnak katarzist, akik talán még soha nem láttak színielőadást.

A program jó a színházaknak is, hiszen ezáltal új nézőket nyerhetnek.

Bemutatták a Déryné Programot a Nemzeti Színházban fotó: Talán Csaba

A program megvalósítására a Nemzeti Színházat kérték fel.

„Arra kértem Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, hogy két irányban indítsa el a programot. Egyrészt a saját színházából, másrészt pedig más színházak előadásaiból emeljen be a programba produkciókat" – hangsúlyozta az államtitkár.

A Nemzeti Színház feladata az lesz, hogy a program céljára alkalmas előadásokat létrehozza, esetleg a társulatot bővítse, és eljuttassa a produkciókat a kistelepülésekre.

A Déryné Program megvalósulásához persze szükség van helyiségekre is – mondta Fekete Péter, aki hozzátette: a kistelepülések művelődési házainak fejlesztése már jó ideje kiemelt célja a kulturális kormányzatnak.

A Déryné Programra az előadó-művészeti többlettámogatás terhére ítélik oda az egymilliárd forintot.

Egymillió embert érhet el a program

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója felidézte, hogy a beregszászi, később a debreceni színház vezetőjeként is szívügye volt a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

„Alig van olyan magyar kisváros, ahol nem jártam a beregszászi színházi társulattal" – mondta az igazgató. 2008-ban pedig– a Debreceni Színház igazgatójaként – felajánlotta, hogy egy-egy előadást elvisznek ingyen 10 kistelepülésre. Ez a program évekig sikeres volt.

Néhány éve pedig a munkatársaival feltérképezték a vidéki színjátszás helyzetét. Kiderült, hogy több mint száz olyan hely működik az országban, ahol rendszeresen befogadnak színházi előadásokat. Akkor összehívták ezeknek a településeknek a vezetőit, és már akkor elkezdtek beszélgetni arról, hogyan valósulhatna meg a program. A kisvárosok polgármesterei akkor is azt mondták, hogy bár nagyon szeretnék, ha a településükre eljutna a színház, de erre az anyagi feltételeik nem adottak.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója fotó: Talán Csaba


– hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Hozzátette: a Nemzeti Színház és más színházak produkcióit viszik el a kisvárosokba, ezenkívül pályázatokat is kiírnak.

„Olyan előadások létrejöttét szeretnénk megvalósítani, amelyek például az ifjúságnak szólnak. De bevonnánk diákokat is a programba" – mondta az igazgató.

A Déryné Programmal csaknem egymillió embert érnek majd el. A településekre változatos műfajú előadásokat visznek majd már a következő évadtól.

„A Déryné Program nagyon különböző helyszínekre visz előadásokat a több száz fős művelődési házaktól a szabadtéri színpadokon át az egészen kicsi játszóhelyekig, ezért a kínálat is sokszínű lesz" – mondta Vidnyánszky Attila.

Kultúrház van, de kevés a program

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere is beszélt a sajtótájékoztatón. Azt mondta: a településen felújították a kultúrházat, de nagyon nehéz minőségi tartalommal megtölteni.

Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere fotó: Talán Csaba

„A Déryné Program nagyon nagy lehetőség a kistelepülések számára, hiszen ilyen minőségi előadásokat saját keretünkből nem tudnánk meghívni" – hangsúlyozta a polgármester.

A sajtótájékoztatón Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház színművésze arról beszélt, hogy az önálló estjével számos kistelepülésen járt, és mindig elképesztő örömmel fogadták az előadását.

Tóth Auguszta fotó: Talán Csaba

„Nagy öröm számomra hogy a Déryné Program segítségével még több településre eljuthatok, ugyanis bárhol jártam, akár Magyarország területén, akár határon túli, magyarlakta településeken, mindig meghatódtam, hogy milyen hihetetlen örömmel fogadták a produkciót" – mondta a színésznő.

Végül azt is hozzátette: a Nemzeti Színház színészeként feladata ebben a programban részt venni.