Soha nem látott hagyatékot árverez el a BÁV

Vágólapra másolva!
A modern magyar kerámia megteremtőjének, Gádor Istvánnak egyedülálló hagyatékát árverezik el november 19-én és 20-án. Gádor István legféltettebb darabjai mellett barátaitól kapott festmények és szobrok is szerepelnek majd a tételek között. A festménykollekcióban ezen felül Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos vagy éppen Mészöly Géza félbevágott képére is lehet licitálni. A műtárgyak között Zsolnay-anyag, fegyverkollekció, illetve egy Fabergé kiöntőgarnitúra is kalapács alá kerül. Az ékszernapon a nagy brilles befektetési ékszerek mellett többek között a Sárkány csókjára és az eddigi legdrágább, 2,5 millió forintról induló, kalocsai hímzést megjelenítő kortárs magyar ékszerre is licitálhatnak.
Vágólapra másolva!

Kivételes hagyatékot árvereznek el a BÁV 75. Művészeti aukcióján november 19-én és 20-án a MOM Kulturális Központban. Az 1984-ben meghalt Gádor István amellett, hogy a magyar modern kerámia megteremtője, tanári és baráti kapcsolatai révén meghatározó alakja volt a magyar művészeti közéletnek az 1910-estől egészen az '50-es évekig. A november végi árverésen a teljes Gádor-életművet átölelő, csaknem 30 darabos gyűjteményt maga a művész válogatta össze, és lányától, Gádor Magdától származik. A BÁV szakértői ehhez a soha nem látott anyaghoz Gádor István tanítványainak és kortársainak munkáit válogatták össze. Ott lesznek Gorka Géza art deco kerámiái mellett lánya, Lívia kísérleti térplasztikái, vagy éppen Kovács Margit figurális alkotásai is. Az anyagot, az időrendnek megfelelően, Gádor Magda kerámiái zárják, ezzel adva átfogó képet a 20. századi modern magyar kerámia legnagyobb mestereiről.

Goldmann György Horthy-rendőre Forrás: BÁV

Gádor István műhelyében rengeteg művészbarát fordult meg annak idején. A látogatók pedig sokszor magukkal vitték például friss alkotásaikat is, akár egy esetleges csere miatt. Gádor gyakori látogatója volt Goldmann György szobrászművész is, aki hozzá vitte kiöntetni negatívjait. Gádor meg is említi memoárjában, hogy nagyon büszke az ő műhelyében készült rendőrfigurára, amelyet Horthy-rendőr címmel árveréznek el november végén.

KÉP

Gádor egykori barátja, Bokros Birman Dezső szobrászművész egyedülálló Ady-szoborportréja is ott lesz az aukción. A művész sokszor emlékezetből mintázta színészek és költők portréját. Gádor együtt tanult Uitz Bélával az iparművészeti iskolában, őt egy tuskép idézi meg a kollekcióban. A 20-as években egy képzőművészeti csoportban találkozott Dési Huber Istvánnal, akitől

az életmű egyik legismertebb, és legtöbbet reprodukált témájú darabját, A Budakeszi gépház vörös kéménye című festményét kapta,

amelyre most 4,8 millió forintért licitálhatnak.

Dési Huber István: A Budakeszi gépház vörös kéménye Forrás: BÁV

Gyakori vendég volt Gádornál Kmetty János is, akitől egy asztali csendélet került a gyűjteménybe. Scheiber Hugó saját önarcképét, Bene Géza pedig tájképeit ajándékozta neki. Gádor 1930 körül találkozott Pekáry Istvánnal, akivel több közös kiállítást is rendeztek, és valószínűleg ennek köszönhető, hogy három korai mű is képviseli Pekáry művészetét az árverésen.

Pekáry István Forrás: BÁV

A második világháborúban több bomba is becsapódott Gádor István műhelyének környékén, ezért gyűjteményének külön bunkert épített. Miután nem jelent meg munkaszolgálaton, menekülni kényszerült, és többek között Szőnyi Istvánnál húzta meg magát, akitől a Zebegényi utca című alkotása került hozzá. A hagyaték ezeken felül őriz alkotásokat többek között Lossonczy Tamástól, Novotny Emiltől, Mattioni Esztertől is.

Ez az első, és valószínűleg az utolsó alkalom,

amikor a modern magyar kerámia atyjának és szellemi körének alkotásait együtt láthatja a közönség. A Gádor-hagyatékon felül más különlegességek is leszenk az aukción. Mészöly Géza 18 millió forintról induló Sétalovaglás című festménye visszatérő vendége a BÁV árveréseinek. A kompozíció csonka, mégpedig azért, mert

egy műkereskedő a nagyobb haszon reményében kettévágta,

így darabjai azóta külön életet kénytelenek élni. Az egykori nagy formátumú festmény másik darabja a Rőzseszedők, amely magántulajdonban van.

Mészöly Géza képének Sétalovaglás című fele Forrás: BÁV

Ott lesz az árverésen Munkácsy Mihály egyik leghíresebb festményéhez, a Zálogház-hoz készült tanulmánya, az Anya gyermekével II, amire 28 millió forintért indul majd a licit. Lehet majd harcolni Rippl-Rónai József 4,6 millió forintról induló kacér Zorká-jára vagy Gulácsy Lajos sokat reprodukált Romantikus táj nőalakkal című festményére, amely 38 millió forintról indul majd. A kortárs anyagban Nádler István, Hencze Tamás, Orosz Gellért, Hincz Gyula művei mellett többek között Gyarmathy Tihamér egyik érett korszakából származó műve, a Ragadozó is megtalálható.

Az árverés első napján lehet majd licitálni többek között a gazdag Zsolnay-anyagra. A nap legharciasabb része valószínűleg a fegyverek árverése lesz, ahol párbajpisztolyok, vadászpuskák, valamint mesteri díszítésű kardok és szablyák várják az érdeklődőket.

Cartier ékszer Forrás: Slezák István

A november 19-ei ékszernapra a szakértők a klasszikus ékszerek mellé olyan nagy márkák alapdarabjait válogatták be, mint a Cartier, Tiffany, Gucci, Chopard vagy Van Cleef & Arpels.

A Cartier adja az árverés egyik legkülönlegesebb tételét,

a Sárkány csókjá-t is, a keleti stílusú, rubinnal ékített unisex design nyakék. A színes drágakövek közül ez alkalommal a brillekkel társított kék színű kövek: a zafír, topáz és akvamarin játsszák a főszerepet. Most sem maradnak el a nagyértékű brilles befektetési ékszerek, az eljegyzési gyűrűnek vásárolt szolitergyűrűk, valamint buton fülbevalók.

Biztos, hogy nagy licitharcra lehet számítani annál az 1,8 millió forintos fehérarany nyakéknél és a hozzá tartozó fülbevalónál, amelyet közel 9 karátnyi briliánssal díszítettek. A BÁV árveréseinek történetében rekordnak számító, 2,5 millió forintos kikiáltási árral, most először szerepel egy kortárs magyar ékszer kiemelt helyen az árverésen. Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű, kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúráján a jellegzetes élénk színű hímzéseket rubinokkal, zafírokkal és smaragdokkal adta vissza a tervező.

Bánfalvi Rita kalocsai motívumokat megjelenítő ékszergarnitúrája Forrás: Slezák István

Az ezüstök között különböző kínálók, evőeszközök, porcukorszórók és gyertyatartók mellett kalapács alá kerül a Podmaniczky vagy éppen a Zichy család ezüsttálcája. Komoly nemzetközi figyelemre számíthat egy Fabergé szecessziós kiöntőgarnitúra is, ami 5,5 millió forintért indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A 75. Művészeti aukció kiállítását november 9-17. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban, az V. kerületi Bécsi utca 1-ben. Az ékszerek és ezüst műtárgyak árverése november 19-én, a festményeké és műtárgyaké november 20-án kezdődik, 18 órakor.