Évezredek slágereit játsszák a kis erdélyi csűrben

Méra Világzenei Csűrfesztivál
Méra
Románia
Vágólapra másolva!
3 ezer éves zene Jézus nyelvén, indián és európai eredetű mexikói mexikói muzsika, de az északi tündéktől tanult megéneklés is hallható majd az idei Méra Világzenei Csűrfesztiválon. A rendezvény továbbra is családias, és ahogy a főszervező mondja, ilyen kicsik is maradnak, ha minden jól megy. 
Vágólapra másolva!

Összesen 14 koncerttel készül idén a családias Méra Világzenei Csűrfesztivál, amit már egy ideje a boldogság szigetének hívnak, akik jártak arra, és a rendezvény honlapján található rövid szabályzatában arra kérnek minden jövőbeli fesztiválozót, hogy segítsen abban, hogy ez így is maradjon. Mérában, ebben a Kolozsvártól 13 kilométerre lévő faluban rendezett fesztiválon

nem az elmúlt évek, hanem az elmúlt évezredek dallamai szólalnak meg.

Idén ezt egy izraeli együttes, a Sofi Tsedeka & The Baladis biztosítja, akik 3 ezer éves zenei hagyománnyal rendelkező szamaritánus vallási dalokat zenésítenek meg. A fesztivál középpontjában továbbra is Méra, Kalotaszeg, a népi- és világzene van.

A szervezők kalotaszegi fiatalok, akik a hagyományőrzést a népi kultúrán, elsősorban a néptáncon keresztül képzelik el. 10 éve alapítottak egy együttest, és a fesztivál lényegében ebből nőtte ki magát. Eleinte vándorló tánctáborokat szerveztek, és az első táborhelyszínek között volt Méra is. Aztán a táborokat egy-egy nagyobb koncerttel egészítették ki, és azok sikere miatt felmerült a bővítés kérdése. Persze csak módjával, mert hiába rendezik már a sokadik fesztivált Mérában, továbbra is

szeretnék megőrizni a családias hangulatot.

A falu, valamint a fesztivál központi helyszínét jelentő Szarka-telek csűrje nem is bírná el a napi többezres tömegeket.

a koncertek után DJ-k helyett, erdélyi táncházzal és interkontinentális jam-sessionnel várják a fesztiválozókat Forrás: Bethlendi Tamás

Idén a magyar előadók (Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Romano Drom, az Erdőfű Népi Kamarazenekar, Kubinyi Júlia és Szokolay Dongó Balázs, Navratil Andrea és Demeter László) mellett fellép a csűrben lengyel, mexikói, izraeli, norvég amerikai-magyar-francia, görög-török-angol és román formáció is. Idén is

lesz csűrfia és játszóház is a családosoknak,

tematikus filmeket vetítenek, túrákon lehet részt venni, lesznek beszélgetések, gasztroudva és közösségi szövés is. A magyarországi fesztiválozókat megcélozva fesztiváljárat is indul Budapestről. Az 50 személyes busz a közönségnek kedvezve idén is indul fesztiválbusz Budapestről, ami augusztus 1-én, a fesztivál első napján idul, és 5-én fordul vissza Méráról Budapestre. Az egyik főszervező, Bethlendi András mesélt az Origónak az idei fesztiválról.

Bethlendi András, a fesztivál egyik főszervezője Forrás: Méra Világzenei Csűrfesztivál

A tavalyi fesztiválon hívták életre a Kalotaszegi Kulturális Alapot. Milyen eredményeket tudott elérni a szervezet egy év alatt?

A tavalyi fesztiválunkon 1100 lejt tudtunk összegyűjteni, ez körülbelül 80 ezer forintnak felel meg, és ezzel az összeggel három mérai gyerek néptáncos oktatását tudtuk támogatni. Egyrészt így nem terhelte a családokat, hogy néptáncos próbára küldjék a gyerekeket, másrészt pedig ingyen vehettek részt a kalotaszegi fiataloknak szervezett Kalotaszegi Vándor Néptánctáborban. Idén pedig a fesztivál segítségével szeretne az alap hozzájárulni a Mérai Cifra Néptáncegyüttes működéséhez. A táncegyüttes egy próbatermet szeretne kialakítani magának a falu központjában. Ez a falu legrégebbi fakapus portája, és mi

A teljes felújítás ennél persze sokkal többe kerül, de ez az összeg is nagyon fontos lehet az állagmegőrzéshez, vagy akár a tetőhöz. Természetesen bízunk abban, hogy évről évre tudjuk folytatni ezt a munkát. Az idei mérai fesztiválunkra lehet már támogatói bérletet venni, ami 3 500 forinttal többe kerül, és ez a többlet kerül az alaphoz.

Forrás: Méra Világzenei Csűrfesztivál

Annak ellenére, hogy a fesztivál vállaltan akar kicsi maradni, elég „nagy” már ahhoz, hogy a fellépők maguk jelentkezzenek, hogy szeretnének fellépni?

Mondhatom, hogy igen. Egy évben több mint 100 együttes keres fel minket, hogy szeretnének fellépni Mérán. Ennek köszönhetően vegyes stratégia jellemzi a zenei program felépítését, mert az ilyen megkeresések mellett mi is tudatosan keresünk például észak- vagy dél-amerikai, afrikai vagy akár ázsiai művészeket. És olyan is van, hogy

Ilyen például az idei izraeli fellépőnk, akik szamaritánus zenét játszanak. Őket egy üzbegisztáni fesztiválon láttam, megtetszett a zenéjük, és hazafelé a reptéren találkoztunk, ahol ki is derült, hogy ők is jönnének, és mi is örülnénk nekik. Egyébként pedig azt mondanám, hogy a fellépések lekötésének 80 százaléka a kapcsolati háló segítségével valósul meg. Mi így jutunk el hozzájuk, ők így jutnak el hozzánk.

És a határ meghúzása mennyire okoz problémát? Hogyan szortíroznak a bejövő ajánlatok között?

Itt leggyakrabban az anyagiak is korlátot jelentenek. Amennyiben volna rá módunk, több koncert is lehetne a fesztiválon. A zenei programunkat, annak méretét az anyagi korlátaink szabják meg. Az idei program 14 koncertet jelent a fesztivál 4 napjára. Az olyan zenekarok esetében, ahol nekünk tetszik a művészetük, és ők is szívesen jönnének egy nekünk is elfogadható árért, de például már nem férnek be a megtelt programba, a jövő évre kötünk le fellépést. Ilyenkor egyezünk meg úgy, hogy „jó, akkor jövőre ezen a napon, ebben az órában fogtok zenélni”. Ennek köszönhető, hogy a jövő évi zenei programunknak már megvan a 85 százaléka.

Forrás: Kőmíves István

Milyen újdonságok lesznek az idei fesztiválon?

Az újításokkal kapcsolatban minden esetben meg kell említenem egy-egy magyarországi szakmai partnert. Az idei fesztiválon is lesznek templomi koncertek, és ezek mindegyike a Fonó Budai Zeneház segítségével valósul meg. A Hagyományok Háza már az első fesztivál óta kiemelt és nagyon fontos szakmai partnerünk. Ők idén több magyarországi művész fellépéséhez is hozzájárulnak. És segítenek az idén második alkalommal sorra kerülő Kalotaszegi Prímásverseny megrendezésében. Az első ilyen versenyt két évvel ezelőtt tartottuk.

Ami ehhez képest valóban újítás lesz idén,

az a TÜRE 50 jubileumi kalotaszegi legényesverseny. Ezt a magyarországi Martin György Néptáncszövetség támogatja. Az apropó pedig az, hogy Martin György, Kallós Zoltán és társaik ezelőtt 50 évvel, 1969-ben Türében végezték az egyik legfontosabb kalotaszegi gyűjtőmunkát. Ennek a munkának, az ő személyeiknek és a kalotaszegi táncnak állít emléket ez a verseny.

És ha jól tudom, idén újdonság lesz az is, hogy ha valaki bérletet vált Mérára, az automatikusan részt vehet a dél-lengyelországi Pannonica világzenei fesztiválon is. Mit lehet tudni erről az együttműködésről?

Igen, ez is egy új dolog. Itt megemlíteném a Budapest Ritmo világzene fesztivált, amelynek óriási szerepe van abban, hogy a régióban ezzel a műfajjal foglalkozó szakemberek és menedzserek találkozni tudnak. Én magam is a Budapest Ritmón találkoztam a Pannonica főszervezőjével, akivel már

Annyi biztos, hogy semmilyen negatív következménye nem lehet egyik fél oldalán sem, hiszen mi nem vagyunk konkurenciái egymásnak. Már csak azért sem, mert amit Mérán tapasztal az ember, azt nem tapasztalja meg máshol, és ugyanez a helyzet a Pannonica Fesztivállal. De a Ritmón hallottam zenélni az egyik idei fellépőnket is, a norvégiai Vassvikot.

Forrás: Kőmíves István

Az 1000-es résztvevő határ idén is, jövőre is terv?

Úgy gondoljuk, hogy igen. Szerintünk ez a tér, amiben eddig rendeztük a fesztivált, nagyon meghatározó, és az emberek egyszerűen ezzel azonosítják a fesztivált. És éppen emiatt a tér miatt tud ennyire jó lenni ez a fesztivál. Ennek a térnek megvannak a saját fizikai korlátai, amik becsléseink és tapasztalataink szerint 1000 fő részvételét teszik lehetővé. És fontos ok az is, hogy mi

ezzel az 1000 fővel találjuk elérhetőnek és egyben fenntarthatónak

azt a családias hangulatot, ami jellemzi a fesztivált. Méráról elmondható, hogy a fesztivál harmadik napjára mindenki már legalább egyszer látta a másikat. Azt szoktuk mondani, hogy ha minden jól megy, ilyen kicsik maradunk.