Vágólapra másolva!
1969. augusztus közepén került sor minden idők legtöbbet emlegetett fesztiváljára, amit nem ismételtek meg sohasem. Woodstockban azon az esős hétvégén félmillió ember gyűlt össze, ez a hatalmas érdeklődés úgy megrémítette a szervezőket és a hatóságokat, hogy nem kockáztattak még egyszer. Pakson a nagy múltú Gastroblues Fesztivál idén Woodstock 50. évfordulója előtt tiszteleg és olyan fellépői is lesznek, akik annak idején felléptek ott is: a Ten Years After és Miller Anderson, aki a Keef Hartley Band énekes-gitárosaként szerepelt.
Vágólapra másolva!

A három napos fesztivál pénteken kezdődik Pakson. A nap sztárvendége a gitárvirtuóz Eric Gales és együttese lesz. Gales játékában igen kemény riffekkel és hangzásokkal operál, szinte már hard rockot játszik. Ezen az estén fellép még a paksi fesztivál műsorából kihagyhatatlan Deák Bill Blues Band. Majd még egy különleges koncertre sor kerül, ugyanis az Ivan & The Parazol vendége Tátrai Tibor lesz.

Miller Anderson Forrás: Gastroblues Fesztivál

Az evangélikus templomban tartott szombat délelőtti koncerten Dionne Bennett, Premecz Mátyás, Fekete Tamás, Little G. Weevil, Miller Anderson, Pál Balázs Jenő és Amadé szerepelnek. A szombat esti műsort az idén tíz éves fennállását ünneplő, fúvósokkal kibővített Éles Gábor Trió kezdi, utána Little G. Weevil együttese lép fel, a koncert vendége a Cardiffban élő jamaicai Dionne Bennett dalszerző-énekesnő.

Miller Anderson már háromszor járt a Gastroblues Fesztiválon, idén azt a koncertműsort játssza, amellyel annak idején Woodstockban is fellépett.

A Ten Years After 1966-ban alakult, 1975-ig működtek intenzíven, tizenegy kiadott albummal alapozva meg legendájukat, majd kisebb-nagyobb kihagyásokkal újra és újra összeálltak. 2014 óta stabil felállásban, folyamatosan járják a fesztiválokat, az alapító tag Chick Churchill billentyűs és Ric Lee dobos mellett Marcus Bonfanti (gitár, ének) és Colin Hodgkinson (basszusgitár) tagjai az együttesnek.

Ten Years After Forrás: Gastroblues Fesztivál

A vasárnapi program magyar zenekarok koncertjeiből áll és minden Woodstockról szól majd. Már 25 éve működik a Magyar Atom, amely tagjai meghatározása szerint szabadidő-zenekar: akkor lépnek fel, ha más formációkban is játszó tagjai közül mindenki ráér, és saját örömükre (meg persze a közönségére) rythm & blues klasszikusokat játszanak. Tátrai Tibor (gitár), Tóth János Rudolf (gitár, ének), Zsoldos Tamás (basszusgitár) és Solti János (dob) ezúttal Pakson Jimi Hendrix-számokból összeállított műsort játszik, ő adta annak idején a Woodstocki Fesztivál zárókoncertjét.

A Soulbreakers Janis Joplin- és Joe Cocker-dalokkal érkezik, a felvidéki Joint Venture a Canned Heat, a Swamp a Creedence Clearwater Revival woodstocki műsorát idézi fel, Pál Balázs Jenő pedig barátaival Woodstock Emlékzenekar néven lép színpadra.

Az esztergomi Tűzkerék xT koncertje után Varga János és barátai Carlos Santana woodstocki programját játsszák majd. Minden koncert ingyenes és sor kerül a hagyományos jótékonysági főzőversenyre is. Az ételek mellé neves borászatok (Légli, Eszterbauer, Takler, Tiffán) és kisebb paksi pincészetek borait kínálják. Részletes információk a fesztivál honlapján találhatók.