Imádják Magyarországot a Papa Roach zenészei

Papa Roach interjú, Volt fesztivál 2019
Vágólapra másolva!
Az idén megjelent, új albumjukról, a kedvenc zenéikről, a színpadi őrültségeikről beszélgettünk a Papa Roach két gitárosával, Tobin Esperance-szel, és Jerry Hortonnal a VOLT Fesztiválon. Az interjú végén pedig egyikük üzent is a magyar rajongóknak. 
Vágólapra másolva!

Idén ünneplik a 26. születésnapjukat. Összefoglalnák néhány szóban a munkásságukat?

Jerry Horton: Minden albumunk az életünk egy adott szakaszát jellemzi. Az Infest előtt más stílusokkal is kísérleteztünk. Fiatalon reméltük, hogy sokáig a zenei pályán leszünk. Ha jobban belegondolunk, abból az időszakból amikor mi is kezdtük már nem sokan aktívak, mi szerencsések vagyunk, hogy még mindig ezen a szinten lehetünk. Nyilván ezért rohadt sokat melóztunk. Örülünk, hogy itt tartunk, ahol.

Melyik az abszolút kedvencük a saját számaik közül?

Jerry:Last Resort.

Tobin Esperance: Ez a banda kedvenc dala. Ez az első jelentősebb dalunk, ez az első olyan dal, ami megkülönbözetett minket a többi együttestől, egy igazi Papa Roach-dal. Tulajdonképpen ezzel robbantunk be. Amikor ezt játsszuk, minden „automatikusan”, zsigerből jön, nehéz szavakba önteni, de mást érzünk, mint a többi dalnál. Teljesen önkívületi állapotba kerülünk, nem is igazán figyelünk oda, mert mindenki tudja, hogy mi fog történni. Gondolkodnom sem kell, a kezem magától mozog. Teljesen olyan érzés, mintha az istenek megszálltak volna minket, és onnantól mindent ők irányítanak, ami a színpadon történik. Ez a szám túlnőtt rajtunk. Ami elég menő, mert ha van ilyen dalunk az számos ajtót nyit meg nekünk.

Tobin Esperance és Jerry Horton Fotó: Major Kata - Origo

Elégedettek az új albummal?

Tobin: Semmiképp sem használnám az elégedett szót. Ne érts félre, örülök, hogy elkészült, és nagyon jól reprezentálja, hogy hol fejeztük be a Crooked Teeth-nél... De mikor egy albumot készítesz, és rengeteg előadó szerintem így van vele, hogy sosem teljesen elégedett. De előbb-utóbb elfogadod, befejezettnek tekinted és továbblépsz, ha marad is bennünk egy kis hiányérzet azt esetleg átvisszük a következő albumra. Elég sok szám még a Crooked Teeth-időszak maradéka, ezt egészítettük ki még néhány új szerzeménnyel, így született meg ez az album. Határozottan büszkék vagyunk rá, de azt, hogy elégedettek vagyunk nem igazán mondanám. Viszont ez egy nagyon jó album.

Mi volt a legőrültebb dolog, amit a színpadon csináltak?

Tobin: Egyszer beugrottam a tömegbe a basszusgitárommal. Nem azért, mert szerettem volna, hanem mert valaki feljött a színpadra és elkezdett felém futni. Bizonyos szinten ő kergetetett bele ebbe a helyzetbe, ami odaáig vezetett, hogy leugrottam a színpadról. Nem akartam leesni, ezért inkább az emberek közé ugrottam. De megvágtam magam, mert az egyik lábam fennakadt a korláton. Elég őrült dolog volt.

Jerry: Lássuk, gitártörés.... Hmm, nekem kb. ennyi volt. Ezt a kérdést inkább Jacobynak kellene feltenni.

Tobin: Rengetegszer elesünk, megcsúszunk, eltörünk dolgokat, megőrülünk, de ezek inkább feszültség levezetések, mintsem valódi őrült dolgok.

Jerry Horton Fotó: Major Kata - Origo

Most járnak ötödszörre Magyarországon. Mi a véleményük az országról, mik voltak a benyomásaik?

Jerry: Szeretjük. Imádjuk a kaját, volt 2 szabadnapunk, Sopron egy gyönyörű kisváros, és imádjuk Budapestet is.

De a Balatonnál is felléptetek, a Strand Fesztiválon, 2014-ben.

Tobin: Igen, emlékszem a Balatonra. Strandfesztivál? Óh igen, emlékszem már. Olyasmi volt mint egy kis sziget egy szigeten? Igen, az egy emlékezetes környezet volt, nagyon élveztük.

Van különbség a magyar és a többi nemzet rajongói között?

Tobin: Mindenki jól érzi magát, élvezi a zenét, de nem igazán különbözik a többi helytől, ahol voltunk.

Hallottak valaha magyar rockzenét?

Tobin: Nem, de van egy gitár skála amit Hungarian minornak hívnak. Saját skálátok van, tudtátok? Van javaslatod egy magyar bandára, akit szerinted meg kellene hallgatnunk?

[És ha már ők kérnek meg rá, előveszem a telefonom, hogy megmutassam az egyik kedvenc dalomat a Roadtól, ami mindkét gitárosnak nagyon tetszik.]

Tobin Esperance Fotó: Major Kata - Origo

Üzennek valamit a rajongóitoknak?

Tobin: Néhány szót a rajongóknak? Nos, úgy gondolom emlékeztetnünk kell őket arra, hogy megjelent az új albumunk, melynek címe Who Do You Trust? Csekkoljátok Spotifyon! Tervben van, hogy újravesszük az első albumunkat az Infest-et, hogy megünnepeljük a jövő évben esedékes 20 éves évfordulóját. Ajánlom figyelmetekbe. Nézzétek a weblapunk, gyertek fel YouTube-ra, kövessetek a közösségi médiás platformokon hogy értesüljetek a fejleményekről!