A Pont Fesztivál 2019-ben is elhozza a világ csodáit a Várkert Bazárba

Pont fesztivál sajtótájékoztató, Budapest Makery, 2019.04.02
Vágólapra másolva!
Április 12. és 14. között ismét fellelhetők lesznek Budapesten a világ csodái – hirdeti a MIACSODA jeligével a Pont Fesztivál. A rendezvényt megálmodó Hangvető és a Budapest Tavaszi Fesztivál célja, hogy az UNECSO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva bemutassa a világ egy-egy izgalmas szeletét. A közös értékeket és sokszínűséget bemutató eseménysorozat fókuszában idén a balkáni térség áll, koncertekkel, kézműves programokkal, filmvetítéssel és kiállításokkal várja az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Tavasz beköszöntével a Várnegyedben már április 12-én megjelennek a busók, de a programok során is nagy szerepet kap a télűző hagyomány: lesz kiállítás medvebőrbe bújt emberekről, de kifejezetten a busójárásról is, aki szeretne, akár busóálarcot is készíthet a Várkert Bazárban.

Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója a Pont Fesztivál sajtótájékoztatóján Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fesztivál az említetteken kívül számos ingyenes programmal kedveskedik a családoknak: a résztvevők alkothatnak árnyszínház-bábot, kipróbálhatják milyen a bolgár szőnyegszövés, de hímezhetnek, díszíthetnek tojást, vagy mézeskalácsot, megismerhetik a balkán meséket, tanulhatnak dobolni és végül, de nem utolsósorban kólót táncolni. A PONT minden korosztályt meg kíván szólítani, így

napközben Gryllus Vilmos köszönti dalaival a tavaszt, valamint a Hangoló Zeneterápia koncertjén a gyermekek mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a csodának

– ígérik a szervezők. A Fesztivál célja, hogy olyan kihalófélben lévő hagyományokat mutassanak be évről-évre a világ különböző tájairól, amelyekre a helyi közösségekben nagy szükség van.

A PONT Fesztivál megszólítottjai a zenei ínyencek is, hiszen

a rendezvény megálmodói olyan esti koncert-kuriózumok bemutatására készülnek, amelyeket Magyarországon még nem látott a közönség.

Az UNESCO kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az emberiség felbecsülhetetlen értékkel bíró szellemi hagyományait megőrizze az utókor számára. A PONT ennek jegyében mutatja be idén az albánok szívből jövő többszólamú éneklését, a bolgár népzene hangszeres és vokális szépségeit, a román dojnát, valamint a kalus rítus zenéjét és táncát – csinálnak kedvet a szervezők.

Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kérdésünkre, hogy idén miért pont a balkán hagyományokra helyezik a hangsúlyt, Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója elmondta, hogy már korábban is szerették volna megeleveníteni a régió kultúráját, de idén alakult úgy az időpont, hogy az Ederlezi, az egyik legnagyobb jelentőségű hagyományos balkáni ünnep alkalmat adott rá. Vannak olyan különleges hagyományok, amelyek önmagukban komplexek, az Ederlezi egyszerre kulináris, zenei, kézműves és vallási hagyatékot is ápol. – mutat rá.

A Fesztivál szombati napjának főszereplője a nagy sikerű, polifonikus énekhagyományokat felvonultató Albanian Iso-Polyphonic Choir lesz, utánuk Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel, eddig nem látott bolgár fókuszú műsorral mutatják be a Balkán zenei világát. Vasárnap Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész az általa válogatott zenekarral ismerteti a világ szellemi kulturális örökségei közt nyilvántartott román hagyományokat, a dojnát és a kalusárt. Ez utóbbi beavatási rítust a legendásan virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat mutatja be.

PoÚjságírók a Pont Fesztivál szervezőivel közösen készítik el a legismertebb balkán fogásokat az április 2-án megrendezett sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

A PONT Fesztivál sajtótájékoztatóján a résztvevők a Budapest Makery csapatának jóvoltából idén is maguk készíthették el és kóstolhatták jelen esetben a balkán konyha olyan ínycsiklandozó fogásait, mint a taratorleves, a pljeskavica-t, vagy a sopszka-salátát sült kápapaprikával.