Magyarországon eddig nem látott műsorral nyit a Nemzeti fesztiválja

Nemzeti Színház, épületfotó, városkép
Budapest, 2018. július 3. A Nemzeti Színház és díszburkolatú előtere a Bajor Gizi parkban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Slava's Snowshow-val kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó. A Magyarországon először látható produkciót csütörtöktől vasárnapig 6 alkalommal játsszák.
Vágólapra másolva!

Látványos bohócshow-val, Szlava Polunyin előadásával indul csütörtökön a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM. Érdekesség, hogy a Slava's Snowshow-t a Fővárosi Nagycirkuszban adják elő, és csütörtökön és pénteken este, szombaton és vasárnap pedig délután és este is láthatja a közönség.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az előadás keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a cirkusz- és a színházművészet metszéspontjában lévő produkciót

évtizedek óta szerették volna elhozni a magyar közönségnek.

Mint mondta, a MITEM mára Európa vezető színházi fesztiváljai között van, a Fővárosi Nagycirkusz pedig a különleges produkció befogadásával most először csatlakozik a rendezvényhez. Fekete Péter azt is elmondta, hogy az előadáshoz átépítették a cirkuszt, a teret két részre osztották, székeket építettek be a manézs egyik felébe is, a másik felében pedig a színpadot és a zsinórpadlást hozták létre.

Szlava Polunyin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja az alkotó leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja meghonosítani, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

Szlava Polunyin a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az improvizációra épülő produkció nem előadásnak, inkább örömünnepnek tekinthető, ahol az emberek gyerekek maradnak attól függetlenül, hogy hány évesek. Mint mondta, mindig az aznapi fellépés előtt tudják meg a szereplők, hogy ki mit játszik a darabban,

mindenkinek mindenre készen kell állnia.

Néha egy lépéssel a porond előtt adja meg az aktuális előadás kulcsát. Az alkotó úgy fogalmazott, hogy a bohócok olyanok, mint a gyerekek, újra és újra felfedezik a világot, mindig játszani akarnak, és arra vágynak, hogy szeressék őket. Azt is mondta, hogy a műsorban nagy szerepet kap az improvizáció, a közönségre a produkció résztvevőiként tekintenek, a művészek a nézők reakciói szerint alakítják a darabot, és ez az alkotásban való részvétel adja az örömet. A művészek és a közönség kapcsolatán múlik az is, hogy meddig tart a darab. Ennek köszönhetően az előadás minden alkalommal más, egyedi és megismételhetetlen. Azt is elmondta, hogy az aznapi hangulaton múlik az is, hogy ő mikor lép színpadra. A hó szerepéről azt mondta: azért választotta, mert

a hideget, a borzalmat, a drámát és a szépséget is magában hordozza.

Igazi különlegességek a MITEM előadásain

Klasszikusok, nagy rendezők és színházak, valamint a népek mítoszai, legendái mutatkoznak be az idei Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, amely április 11-től május ötödikéig lesz a Nemzeti Színházban. A nyitóelőadás különleges lesz: a Fővárosi Nagycirkuszban a Slava's Snowshow-t láthatják az érdeklődők. A fesztivál utolsó napján pedig Madách Imre: Az ember tragédiája című darabot mutatják be Vidnyánszky Attila rendezésében.

Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja is elmondta, hogy milyen régóta szerették volna meghívni a világhírű produkciót. Szerinte léptékváltást, műfaji tágítást jelent, hogy az előadást bemutathatják. Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja elmondta, hogy az előadás egy hangulatot, egy atmoszférát jelenít meg, amely Szlava Polunyin gyermekkori álmaiból, emlékeiből táplálkozik, ahogy a színpadon kialakuló, hatalmas, mindent elsöprő hóvihar is. Azt mondta, „mágikus utazás egy ember álmaiba, fantáziavilágába, gyermekkori létezésébe”. Szerinte az alkotók célja a felnőttekből is előhozni a játékos énjüket,

azt a gyermeki ént, amelyet régen elfelejtettek.

A Nemzeti Színházban pénteken délután Az Egy bohóc tükrében című program keretében a nézők találkozhatnak Szlava Polunyinnal, akinek beszélgetőtársai Bozsik Yvette táncos, koreográfus, rendező és Kozma András dramaturg lesznek.

A május 5-ig tartó MITEM-en 13 országból 23 előadás lesz látható a Nemzeti Színházban. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti. A MITEM megnyitóját csütörtök este, a Slava's Snowshow előtt tartják a Fővárosi Nagycirkuszban.