Soha többé nem vihetik külföldre az amszterdami Van Gogh Múzeum Napraforgók-képét

painting Horizontal, Van Gogh, Napraforgók
Van Gogh Museum's senior paintings conservator Rene Boitelle explains the restoration process of De Zonnebloemen (The Sunflowers) by Vincent van Gogh, on January 24, 2019, in Amsterdam. - The world famous painting undergoes restoration work over the course of six weeks in the restoration studio of the Van Gogh Museum. (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Nem utazhat többé külföldre sérülékenysége miatt Vincent van Gogh több verzióban megfestett világhírű képe, a Napraforgók Amszterdamban őrzött változata.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Van Gogh Múzeum közleményben azt írta, a vásznon végzett nemzetközi vizsgálat kimutatta, hogy az állapota stabil, de sérülékeny.

– mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója.

A gyűjtemény remekműve így állandóan az amszterdami Van Gogh Múzeumban marad.

Forrás: AFP/Olaf Kraak

A 130 éve készült festményt, amely az alkotó napraforgós csendéleteinek talán leghíresebb változata, 2016 óta holland szakértők belga, olasz és lengyel kollégáikkal beható vizsgálatnak vetették alá.

A kutatásban a legfejlettebb módszereket alkalmazták, hogy minél több információt gyűjtsenek össze a képről, egyebek mellett a jelenlegi állapotáról és a Vincent van Gogh által használt anyagokról.

– magyarázta Axel Rüger.

A festményt a múltban is csak kivételes alkalmakkor adták kölcsön tárlatokra. Utoljára 2014-ben utazott, amikor a londoni National Galleryben állították ki.

A Van Gogh Múzeum kutatói szerint a képen január közepe óta kisebb restaurációs munkálatok folynak, eltávolítanak róla például egy viaszréteget.

A Napraforgókat február 22-én állítják ki ismét.

Az 1888-ban és 1889-ben a dél-franciaországi Arles-ban festett, vázában álló napraforgócsokrokat ábrázoló sorozat a művész leghíresebb alkotásai közé tartozik.

Az amszterdami múzeum szakértői a friss vizsgálat fényében minden korábbinál biztosabbak abban, hogy a Hollandiában őrzött csendélet, amelyet a művész 1889 januárjában festett, az 1888 nyarán született, jelenleg a National Gallery gyűjteményében lévő napraforgós képen alapul.