Kétszeres szexuális erőszakért ítélték el a Svéd Akadémia botrányát okozó férfit

Jean-Claude Arnault
Frenchman Jean-Claude Arnault arrives at the district court in Stockholm on September 19, 2018, where he is to appear accused of rape and sexual assault, allegations that prompted the Swedish Academy to postpone the Nobel Literature Prize. Arnault has denied the allegations. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Elutasította az októberben elítélt Jean-Claude Arnault francia fotós fellebbezését a svéd fellebbviteli bíróság, és hétfőn kétrendbeli szexuális erőszak miatt két és félévi börtönre ítélte a férfit, akinek botránya alapjaiban megrázta az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiát.
Vágólapra másolva!

A 72 éves Arnault, a Svéd Akadémia egyik tagjának, a költő Katarina Frostensonnak a férje ellen egy nő tett feljelentést, aki elmondta, hogy Arnault 2011-ben két alkalommal megerőszakolta. Októberben az illetékes stockholmi bíróság csak egy erőszak esetében találta bűnösnek Arnault-t, és két év börtönbüntetésre ítélte.

A fellebbviteli bíróság a nő megalapozott és szavahihető tanúvallomása alapján hétfőn mindkét erőszakot bizonyítottnak találta, és ez alapján hozta meg döntését.

A két és fél éves börtönt a férfi korára való tekintettel szabták ki, és figyelembe vették azt is, hogy a bűncselekmény óta már hét év telt el.

Jean-Claude 2018 szeptemberében, mikor megérkezett a bírósági meghallgatására Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Arnault-t 18 nő vádolta meg nemi erőszakkal, illetve a szexuális agresszió más formáival, de csak egyikük esetében került az ügy bíróság elé. A férfit megvádolták azzal is, hogy felesége pozícióját kihasználva a Svéd Akadémiával finanszíroztatta saját kulturális vállalkozását, de a korrupciós vádak ügyében kellő bizonyíték híján, illetve elévülés miatt nem emelt vádat az ügyészség.

A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

A szexuális zaklatási botrány alapjaiban rázta meg a 18 tagú Svéd Akadémiát, amely évente ítéli oda a világ legrangosabb irodalmi elismerését, a Nobel-díjat. A botrány és annak kezelése miatt nyolc tag lemondott, és bár közben megváltoztatták a testület szabályzatát, és új tagokat is felvettek, az irodalmi Nobel-díjat idén nem osztották ki.

Novemberben a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy átmenti jelleggel két évre új testületet hoz létre, amelyben öt saját tagja és öt külső szakember választja majd ki a díjazottat.