Budapesten koncertezik a világhírű tenor, José Carreras

2018.12.03. 12:58

José Carreras 2017-ben ugyan elbúcsúzott a földrészeken átívelő turnéktól, de a színpadtól nem. Karácsony előtt nagyszabású arénakoncert ad Budapesten. 

A világhírű katalán tenor, José Carreras tavaly bejelentette, hogy nem vállal több, fölrészeken átívelő turnét, de ez nem jelenti azt, hogy a színpadtól is örökre búcsút mondott volna. José Carrerast nem kell különösebben bemutatni a magyar közönségnek, mert már többször fellépett Budapesten is. Ö minden idők egyik legnagyobb Don Joséja és nem utolsó sorban a világhírű Három Tenor egyike. Idén, december 19-én nagyszabású gálakoncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. 

José Carreras karácsony előtt néhány nappal koncertezik BudapestenForrás: Mauro Taliani

José Carreras Barcelonában született, és ugyanitt kezdte meg zenei tanulmányait. 1970-ben indult el szakmai pályafutása a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ben a Nabucco és a Lucrezia Borgia című operaelőadásokban. Már fiatalon megnyíltak előtte a világ legrangosabb operaszínházai és fesztiváljai. A repertoárja több mint 60 operát tartalmaz, de operaszerepei mellett gyakran adott szólóestet is a világ leghíresebb hangversenytermeiben. Széles koncert repertoárja több mint 600 zeneművet tartalmaz a legkülönbözőbb stílusban a barokktól egészen a kortárs zenéig.

1992-ben a Barcelonában rendezett emlékezetes Olimpia zenei igazgatójaként szerződtették José Carreras-t. Az ő ötlete alapján alakult meg a Három Tenor is két kollégájával, Luciano Pavarottival és Plácido Domingóval együtt. 1988 óta José Carreras teljes elköteleződéssel és lelkesedéssel végzi elnöki munkáját a róla elnevezett José Carreras Nemzetközi Leukémia Alapítványban, melyet Barcelonában alapítottak és több országban is rendelkezik helyi képviselettel.

további tartalmak a rovatból