Négy centiméterrel egyenesebb lett a pisai ferde torony

2018.11.21. 14:32

Egy 20 évvel ezelőtti látványos mentőakciónak köszönhetően egyre kevésbé ferde a híres pisai torony: a fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett.

20 évvel ezelőtt kezdődött az a mentőakció, aminek köszönhetően egyre kevésbé dől a híres pisai torony. A fehér márványból készült építmény négy centiméterrel egyenesebb lett. A toszkán város jelképe stabil, és ahogy egy szakértői csoport friss értékeléséből kiderül: „egészségi állapota” elégedettségre ad okot. A csoport tagjai már 17 éve figyelik az építmény mozgását.

A pisai ferde toronyForrás: AFP/Fabio Muzzi

Az Il Tirreno toszkán napilap azt írja, a torony stabilabb lett mára, mint ahogyan azt a Michele Jamiolkowski építészmérnök vezette nemzetközi bizottság korábban jósolta. A bizottság 1993 és 2001 között dolgozott a helyreállítási munkálatok tervezésén és koordinálásán. A 800 éves tornyot a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett többtonnányi súlyokkal húzták egyenesebbre. Az akció során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt. Az 58,5 méter magas épület már 1173-as elkészülte után elkezdett dőlni. Amikor a függőlegestől 4,5 méterrel tért el és összeomlással fenyegetett, 1990-ben pedig lezárták a látogatók elől.

további tartalmak a rovatból