Fényképezte Zsigmond Vilmos

Rencontres du troisieme type vaisseau spatiale soucoupe volante spacialship flying saucer
Rencontres du troisieme type Close encounters of the third kind 1977 Real Stephen Spielberg Cary Guffey Melinda Dillon. COLLECTION CHRISTOPHEL © Columbia Pictures Corporation / EMI Films
Vágólapra másolva!
Óriási sikerrel mutatták be a világ talán legfontosabb operatőrfesztiválján, a Camerimage-on a Zsigmond Vilmosról készült dokumentumfilmet. Zsigmond Vilmos a világ valaha élt egyik legnagyobb operatőre volt, négyszer jelölték Oscar-díjra, a Harmadik típusú találkozások című Spielberg-filmért meg is kapta. A legnagyobb rendezőkkel dolgozott - Spielbergen kívül például Brian De Palma, Michael Cimino, Robert Altman, Woody Allen, kamerája előtt a legnagyobb színészek álltak: Jack Nicholson, Robert De Niro, Al Pacino, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Sean Connery, Meryl Streep, Michelle Pfeiffer, Tom Hanks, Gena Rowlands, Jon Voight, Julie Christie, Christopher Walken, Michael Douglas, Jodie Foster, Sissy Spacek, Isabelle Huppert vagy éppen Warren Beatty, de a sor még hosszan folytatható. És 2001-ben egy magyar operafilmet fényképezett: a Bánk bánt.
Vágólapra másolva!

Az operatőröket díjazó, 26. Camerimage Filmfesztiválon nagy sikerrel mutatták be a Fényképezte Zsigmond Vilmos című magyar dokumentumfilmet a Special Screening szekcióban az Opera Nova nagytermében, Lengyelországban. A személyes hangvételű film Zsigmond Vilmos életét mutatja be a fényképein keresztül, a Ludwig Múzeumban megrendezett Fényképezte Zsigmond Vilmos kiállítás apropóján. A film producerei Romwalter Judit és Romwalter Béla, a rendező Szakonyi Noémi Veronika.

Az 53 perces dokumentumfilm magánfinanszírozásból készült, Zsigmond Vilmos magyarországi családjának, a SPARKS Camera and Lighting Kft. vezetőinek finanszírozásával és gondozásával.

Beszélgetés a 26. Energa Camera Image Filmfesztiválon Forrás: SPARKS Camera and Lighting Ltd.

Alan Lowne, a British Cinematographer főszerkesztője így írt a filmről:

A film bemutatta Vilmos személyes, nagyszerű fekete-fehér képeit, amit az élete során készített, úgy ahogy ő az életet látta."

A Fényképezte Zsigmond Vilmos dokumetumfilm plakátja Forrás: SPARKS Camera and Lighting Ltd.

Az ismert filmfesztiválon Zsigmond Vilmos 2015-ben a Ludwig Múzeumban nagy sikerrel kiállított fényképei is megtekinthetők lesznek egészen január elejéig a Bydgoszcz Kulturális Központban, a filmet pedig többször levetítik.

Beszélgetés a Fényképezte Zsigmond Vilmos című filmről Forrás: SPARKS Camera and Lighting Ltd.

Zsigmond Vilmos a valaha élt egyik legnagyobb operatőr. 1956-ban, a magyar forradalom idején barátjával, Kovács Lászlóval és tanárával, Badal Jánossal az utcán forgatott. A forradalom egyik legjelképesebb képét, amikor a forradalmárok kivágják a gyűlölt Rákosi-címert a magyar zászló közepéből, maga Zsigmond Vilmos készítette. (Kovács László hihetetlenül sikeres hollywoodi operatőr, Badal János pedig Jean Badal néven az egyik legnagyobb francia és európai operatőr lett.)

Al Pacino és Gene Hackman a Madárijesztőben Forrás: AFP

A forradalom után el kellett menekülnie az országból, Hollywoodban páratlan karriert ért el, Oscar-díjas és még három Oscar-jelölés, BAFTA-díj, cannes-i életműdíj és számtalan más siker.

Az Oscar-díjat hozó Harmadik típusú találkozások Forrás: Collection Christophel/© Columbia Pictures Corporation / EMI Films/Columbia Pictures Corporation /

És halhatatlan filmek, remekművek operatőre: McCabe és Mrs. Miller, Gyilkos túra, Madárijesztő (cannes-i Arany Pálma), Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász (Oscar-díj az év legjobb filmjének), A men,nyország kapuja, A folyó, Hiúságok máglyája, Fekete Dália, Melinda és Melinda, Férfit látok álmaimban és ez csak néhány cím.

Az Eastwicki boszorkányok című film Jack Nicholsonnal Forrás: Collection Christophel/© Warner Bros / The Guter Peters Company/Warner Bros / The Guter Peters C

2001-ben régi álma teljesült, magyar filmet forgatott: Káel Csaba nagy sikerű operafilmjét, a Bánk bánt, Kiss-B. Attila, Marton Éva és Rost Andrea főszereplésével.

Zsigmond Vilmost a kommunizmus bukása után kivételes tisztelet vette körül Magyarországon is, 2001-ben Corvin-lánccal tüntették ki.

Robert De Niro a Szarvasvadász című filmben Forrás: Collection Christophel/© Universal Pictures / EMI FIlms/Universal Pictures / Emi Films

Érdemes végül megnézni, amint átveszi - negyven évvel ezelőtt - az Oscar-díjat (a magyar származású) Goldie Hawn-tól és Jon Voight-tól. Beszédében a díjat három, magyar mesterének is megköszönte: Illés Györgynek, Badal Jánosnak és Bolykovszky Bélának.