Simon Broughton kapta a Budapest Ritmo Díjat

Vágólapra másolva!
Idén Simon Broughton, a Songlines magazin főszerkesztője kapta a Budapest Ritmo Díjat. A brit szakember behatóan ismeri, érti és támogatja közép- és kelet-európai népzenei hagyományát. A táncházmozgalom kezdetén, 1978-ben találkozott a magyar népzenével.
Vágólapra másolva!

Simon Broughton, a rangos brit világzenei magazin, a Songlines főszerkesztője vehette át a Budapest Ritmo Díjat a hétvégén a fővárosban megrendezett világzenei fesztivál zárónapján. A díjjal minden évben egy meghatározó külföldi szakember tevékenységét ismerik el, aki sokat tett a világzenéért a nemzetközi szinten és kiemelten hozzájárult Magyarország és a régió kulturális jelenlétéhez. A dokumentumfilm-rendezőként is ismert Simon Broughton, a világzenei színtér meghatározó alakja zenészek generációit inspirálta – írták a Budapest Ritmo szervezői.

A fesztivál Közép- és Kelet Európa egyik legfontosabb világzenei eseménye,

amit idén harmadszorra rendezett meg a Hangvető és a CAFe Budapest. Simon Broughton behatóan ismeri, érti és támogatja közép- és kelet-európai népzenei hagyományát. A táncházmozgalom kezdetén, 1978-ben találkozott a magyar népzenével, és ez számos utazást, barátságokat és elmélyült kutatómunkát ihletett. „Broughton cikkei, szerkesztői munkája, filmjei és rádióműsorai

a zenei élmények és a világ zenéi iránt érzett vonzalom kifejezésére”.

Simon Broughton otthonosan mozog Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia, Románia és Albánia hagyományos zenei nyelvében és kortárs színterein is. Ő írta a Rough Guide to World Music magazin Kelet-Európára vonatkozó fejezeteit, számos albumot állított össze a térség zenéiből és több dokumentumfilmet rendezett a magyar zenéről. „Az egészen apró részletekre is kiterjed a figyelme, a zene társadalmi, történelmi és esztétikai kontextusát is érti, számon tartja a dalszövegek finomságait vagy hangszer különlegességeket. Művészi szintre emelte a zene értését” – mondta Weyer Balázs, a Budapest Ritmo programigazgatója a díjátadón.

A brit szakember nagy megtiszteltetésnek nevezte a Budapest Ritmo elismerését.

„Munkámhoz nélkülözhetetlen volt az a rengeteg segítség, amit zenészektől, a Muzsikástól a Söndörgőtől, a Hangvetőtől és másoktól kaptam” – mondta. A Budapest Ritmo Díjat a magyar Muzsikás és a lengyel Muzykanci közös koncertjén adták át. Az idei háromnapos Budapest Ritmón fellépett a Trio da Kali, a Sabor de Grácia, a Tuuletar, a Ladysmith Black Mambazo, Tcha Limberger és az Ekrem Mamutovic Orkestar.

A vasárnapi záróeseméynen tartották a Roma Ritmo gálakoncertet,

ami kiteljesítette az idei fesztivál roma fókuszát. Az idei fesztivál egy közép- és kelet európai művészeket szerepeltető showcase eseménnyel, konferenciával és a kapcsolatépítést elősegítő programokkal egészült ki.