Két év börtönre ítélték a Svéd Akadémia botrányhősét

Jean-Claude Arnault
Frenchman Jean-Claude Arnault arrives at the district court in Stockholm on September 19, 2018, where he is to appear accused of rape and sexual assault, allegations that prompted the Swedish Academy to postpone the Nobel Literature Prize. Arnault has denied the allegations. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Kétrendbeli nemi erőszak miatt két év börtönbüntetésre ítélték hétfőn Stockholmban Jean-Claude Arnault francia származású kulturális menedzsert, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagjának férjét, akinek zaklatási és korrupciós ügyei a rangos testület munkájának teljes szétzilálódásához vezettek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn ítéletet hirdettek Jean-Claude Arnault francia származású kulturális menedzser ügyében, és ezek alapján két év börtönt kapott. Ő az a férfi, akinek felesége az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik tagja, és akinek zaklatási és korrupciós ügyei annyira szétzilálták a rangos testület munkáját, hogy idén nem is ítélik oda senkinek az irodalmi Nobel-díjat.

Jean-Claude Arnault szeptember 19-én, mikor megérkezett a bíróságra Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A 72 éves Arnault-t a bíróság bűnösnek találta abban, hogy

2011-ben kétszer megerőszakolt egy fiatal nőt egy stockholmi lakásban.

„Semmi nem indokolja, hogy két évnél kevesebb büntetést kapjon” – mondta az ítéletet kihirdető bíró. A bíróság egyhangúlag hozta meg döntését. Az ügyész egyébként három év szabadságvesztést indítványozott. A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, a sértett személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Arnault-t amúgy

18 nő vádolta meg nemi erőszakkal, illetve a szexuális agresszió más formáival,

de csak egyikük esetében került az ügy bíróság elé. A férfit megvádolták azzal is, hogy felesége pozícióját kihasználva a Svéd Akadémiával finanszíroztatta saját kulturális vállalkozását, de a korrupciós vádak ügyében kellő bizonyíték híján, illetve elévülés miatt nem emelt vádat az ügyészség. A Svéd Akadémia belső vizsgálata feltárta azt is, hogy Arnault 1996-tól 7 alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét.

Amikor az Arnault elleni vádak tavaly novemberben napvilágot láttak, az akadémia tagjainak többsége úgy döntött, hogy felesége, Katarina Frostenson továbbra is a testület tagja maradhat. Viszont ezzel többen nem értettek egyet a testületben. Elsőként Sara Danius, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia állandó titkára mondott le. Példáját többen követték, és a folyamat vége az lett, hogy a testület szinte működésképtelenné vált, és így idén nem is ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat.