Megvolt a Sziget nagy zajszintmérése

2018.08.07. 17:25

Hétfőn, késő este megtörtént a szokásos zajszintmérés, amivel a Sziget Fesztiválon szóló zene hangerejének szintjét mérik az Óbudai-szigethez közel eső kerületekben.

Két nappal a 26. Sziget Fesztivál indulása előtt, hétfőn, késő este megmérték az Óbudai-szigetről érkező zenei hangok erejét. A koncertek szerdán indulnak, és a lakosság

nyugalmának biztosítása miatt mindenképpen szükség van

a fesztivál hangerejének megfelelő beállítására. Éppen ezért hétfő este négy helyszínen is mérték a zajszintet: Óbudán két helyszínen, ezek mellett pedig a 13. kerületben és Újpesten egy-egy helyen. Ilyenkor megpróbálják belőni azt a hangszintet, ami az adott kerületben még elfogadható, és nem lépi túl a megengedett mértéket. 

Kádár Tamás az Origónak azt mondta, „ez nem jelenti azt, hogy nem lehet majd hallani a Szigetet. Tudjuk, hogy ez hanghatással meg zajjal jár, de azt gondoljuk, hogy érdemes Budapest lakosságának elviselnie ezt az egy hetet. Viszont az egész hét alatt folyamatosan figyeljük majd ezeket az értékeket.

Öt fix helyen mérünk, és van több mobil csapatunk is,

amelyik ezeket a kerületeket járja. Emellett lakossági bejelentésre is kimegyünk.” 

Kádár Tamás, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás Péter, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere és Millei Lajos igazságügyi szakértő a 26. Sziget Fesztivál zajszintmérésén az óbudai Fő téren hétfő esteForrás: Hölvényi Kristóf / Rockstar Photographers

Azt már a meteorológiai előrejelzések alapján tudni lehet, hogy az idei nyár egyik legmelegebb hete következik, és ez a fesztivál szempontjából sem mellékes. Nem csupán azért, mert például a sátras fesztiválozók nem tudnak délig aludni a melegtől, hanem azért is, mert

a hőmérséklet befolyásolja a hangok terjedését is.

A meleg levegő ugyanis kedvez a hang terjedésének. Míg a párás vagy szeles időben a zajokat könnyen elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja. 

Millei Lajos igazságügyi szakértő zajszintet mérForrás: Hölvényi Kristóf / Rockstar Photographers

Egyébként a hétfő esti mérések egyikénél, a 13. kerületben átlépte a megengedett szintet a szigetről érkező hang, erről Kádár Tamás azt mondta, azóta is dolgoznak a hangosításon. „Itt most nem csak az a módszer, hogy akkor lehalkítunk egy helyszínt, hanem a hangfalak pozícionálásával és beállításával lehet dolgozni” – mondta az ügyvezető. A Szigeten olyan hangrendszerekkel dolgoznak, amik arra vannak kitalálva, hogy főleg az egyes helyszíneken, de ott élvezhetően szóljon a zene, viszont az adott helyszínt elhagyva már sokkal halkabbnak érződjék a koncert. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK