Bertrand Cantat fellépését újabb francia fesztivál törölte a programjából

Bertrand Cantat
(FILES) In this file photo taken on July 19, 2014, French singer Bertrand Cantat performs with his band Detroit on stage during the 23rd edition of the Festival des Vieilles Charrues in Carhaix-Plouguer, western France. Cantat will start On March 1, 2018 in La Rochelle a new tour to present his first solo album "Amor Fati". / AFP PHOTO / Fred TANNEAU
Vágólapra másolva!
Jó pár évvel ezelőtt megölte barátnőjét egy dulakodásban, most pedig egyre több fesztivál állt ki mögüle, és döntött úgy, hogy inkább nem szerepelteti a zenész Bertrand Cantat-t. 
Vágólapra másolva!

Cantat-t, aki az 1980-as években alapított Noir Désir nevű zenekarával hosszú időn át volt a francia rock vezető alakja, 2004-ben nyolc év börtönre ítélték barátnője, Marie Trintignant megöléséért. Február végén indult, új albumát népszerűsítő turnéja hírére

heves tiltakozás kezdődött az énekes zeneipari visszatérése ellen,

már több mint 70 ezren írták alá az online petíciót, mely szerint „aki Bertrand Cantat-t a rivaldafénybe állítja, az banalizálja és hallgatólagosan jóváhagyja a nők elleni erőszakot”.

Bertrand Cantat 2014-ben Forrás: AFP/Fred Tanneau

Először a Saint-Nazaire-i, július végére tervezett Les Escales fesztivál törölte Cantat fellépését arra hivatkozva, hogy a város polgármestere a szervezőknek írt levélben fejezte ki, hogy helytelennek tartja az énekes szerepeltetését. Szerdán az Ardeche Aluna fesztivál húzta ki programjából a zenész június 14-ére tervezett fellépését, honlapjukon a tiltakozások mellett arra hivatkoztak, hogy látogatók és szponzorok mondják le a részvételüket a rendezvényen. Viszont ezek mellett

akad kivétel is a fesztiválok között.

A májusi Papillons de nuit fesztivál azonban továbbra is fellépői közé sorolja Cantat-t annak ellenére, hogy az önkormányzat visszavonta támogatását. Cantat 2003 júliusában erősen ittasan egy litván hotelben veszekedés közben megölte Marie Trintignant színésznőt, nyolc évre ítélték, a börtönbüntetésből 2007-ben jó magaviselet miatt szabadon engedték.

Az internetes tiltakozás elindítói utaltak azokra az új jelentésekre is, melyek szerint Cantat erőszakosságával öngyilkosságba kergette volt feleségét és két gyereke anyját, Rády Krisztinát. A magyar műfordító, kulturális szervező 2010-ben dél-franciaországi otthonában akasztotta fel magát, miközben Cantat - a rendőrség szerint - a házban aludt. Az ügyben a bordeaux-i ügyészség 2013-ban újraindította a nyomozást, miután nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél:

rettegett erőszakoskodó volt férjétől.

Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a testi és lelki erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá. A vádak decemberben kerültek nyilvánosságra.