Chris Cornell felesége először beszélt a rocksztár függőségéről

Chris Cornell
Landgraaf, 2017. május 18. 2009. május 30-án a hollandiai Landgraafban tartott koncertjén készített kép Chris Cornell amerikai rockénekesről, dalszerzőről. Cornell, aki Soundgarden és az Audioslave rockzenekarok frontembereként vált ismertté 2017. május 17-én, egy detroiti koncertet követően tragikus hirtelenséggel, 52 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Valerie Kuypers)
Vágólapra másolva!
Chris Cornell tavalyi halála óta, a napokban vállalt először tévéinterjút özvegye, Vicky Cornell. Nyíltan beszélt a zenész eddig ismeretlen függőségének részleteiről, valamint arról, hogy szerinte kizárólag a gyógyszerek miatt történt a tragédia abban a detroiti hotelszobában.
Vágólapra másolva!

Először beszélt kamerák előtt Vicky Cornell, a legendás Sondgarden és Audioslave egykori énekesének özvegye. Chris Cornellt 2017 májusában, egy detroiti koncertjük után holtan találták szállodai szobájában. Megölte magát. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a könnyűzenét, azon belül is a rock és a grunge világát. Felesége szerdán adott interjút a Good Morning Americá-ban.

Chris Cornell egy egyik, 2009-es koncertjén Forrás: MTI/EPA/ANP/Valerie Kuypers

Elmondta, hogy Chris Cornellnek a gyerekei voltak a mindene. Amint lelépett a színpadról, egy teljesen átlagos apa volt. De voltak démonjai is. Éveken át küzdött drog- és alkoholfüggőségével, végül hosszas kezelések után, 2003 óta lényegében tiszta volt. Évek teltek el úgy, hogy Chris Cornell aktívan alkotott, és végig tiszta maradt. A felesége elárulta, hogy nagyjából egy évvel a halála előtt egy vállízület-szakadás miatt írtak fel neki erős nyugtatót, hogy tudjon aludni a fájdalmaktól. A felesége szerint

ez végzetes hiba volt,

és utólag úgy látja, hogy nem lett volna szabad ilyen pszichoaktív gyógyszert adni olyan embernek, akinek korábban drogproblémái voltak. Ugyanis megtörtént a baj, Chris Cornell visszaesett, és egy-két hét után már a felírt mennyiségnél is jóval többet vett be.

Halála előtt két hónappal Chris Cornell egy közeli kollégájának emailben megírta, hogy szeretne vele beszélni, többek között azért, mert visszaesett. Felesége azt mondta, a gyógyszer hatására Cornell beszéde lelassult, egyre feledékenyebb lett. Vicky Cornell azt mondta, az utolsó, detroiti koncerten

látszott, hogy nem az igazi Chris Cornell van a színpadon.

Szerinte hamiskásan énekelt, elfelejtett szavakat a szövegekből, és a színpadról való levonulása sem volt az igazi. Érdekes, ahogy ennél a résznél a felesége még mindig jelenidőben, szinte mosolyogva beszélt róla. Azt mondta, „Chris Cornell nem csinál ilyeneket, ő nem az a rocksztár fajta”.

Chris Cornell néhány órával a koncert után meghalt. A szervezetében 7 különböző gyógyszert találtak, a boncolási jegyzőkönyv szerint halálát fulladás okozta, és öngyilkossága nem hozható összefüggésbe ezekkel a szerekkel. Azonban felesége és közeli barátai továbbra is állítják, hogy

nem lehet kizárni a szerek hatását.

Vicky Cornell azt mondta, hogy Chris Cornell „ott akart lenni a családjával, látni akarta felnőni a gyerekeit, szerette az életét, és magától soha nem hagyta volna el ezt a világot”. Szerinte egyszerűen nem tudott megfelelő döntést hozni a gyógyszerek által befolyásolt állapota, és általában az akkor egy éve tartó függősége miatt. A függőségről még elmondta, hogy nem válogat, bárkit magával ránthat. És a férje az egyik legjobb példa erre, aki minden volt, csak nem egy drogos rocksztár, és mégis rabja lett a gyógyszerekenek. „A legjobb férj, a legcsodálatosabb apa volt” - mondta róla. Egyébként Vicky Cornell – számos karitatív tevékenysége melltt – azóta különböző, függőséggel foglalkozó szervezetekkel dolgozik együtt, és támogatja is őket.

Ha Ön vagy bárki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!