Arany János hősnői kelnek életre a Várkert Bazárban

Emlékérme-kibocsátás Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Arany János aranyérme hátlap
Emlékérmet adott ki a Magyar nemzeti Bank Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A fotón az Arany János aranyérme hátlapja látható.
Vágólapra másolva!
Arany János hősnői kelnek életre kortárs értelmezésben a Várkert bazár Nők, Aranyban című irodalmi sorozatában, amelynek következő előadását február 3-án tartják Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Várkert bazár irodalmi sorozatának következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt Lackfi János alakítja.

Várkert Bazár Forrás: MTI/Faludi Imre

Az előadás gerincét

hat kortárs művésznő monológja képezi.

Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva írt egy saját, belső monológot, amelyet az esten ad elő. Mondanivalójuk a balladai történések, vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az egyes szövegrészletek egyszerre reflektálnak az eredeti műre, a parafrázisként megszületett alkotásra, kiegészülve azzal a jelentéstartalommal, amivel a szerzői bővítik, egyszerre szólaltatva meg a kortárs írót, a fiktív karaktert és az eredeti alkotás szerzőjét, Arany Jánost.

Emlékérmet adott ki a Magyar nemzeti Bank Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. A fotón az Arany János aranyérme hátlapja látható. MNB

Az előadás

szerves része a zene,

így egyes monológok részben, vagy egészben zenei kísérettel, énekelve hangzanak el.
A műsorban a Vörös Rébék mellett Rozgonyi Piroska, Kund Abigél, Ágnes asszony, Dalos Eszti és Rozgonyiné alakja elevenedik meg. Az előadás rendezője Végh Zsolt, dramaturgja Perczel Enikő, jelmeztervezője Pallós Nelli volt.