Először játszott magyar társulat a világhírű Művész Színházban

krokodilus
Vágólapra másolva!
Hatalmas sikerrel mutatta be a Nemzeti Színház társulata A krokodilus című Dosztojevszkij-regényből készült előadását a Csehov Moszkvai Művész Színházban a múlt héten. 
Vágólapra másolva!

2016-ban volt Dosztojevszkij befejezetlen szatirikus kisregényéből, A krokodilus-ból készült darab ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A társulat egyszer már elvitte Szentpétervárra az előadást, akkor a szintén világhírű Alekszandrinszkij Színházban mutatták be. A múlt héten pedig Moszkvában,

a híres Művész Színházban adták elő óriási sikerrel.

A keretet a Moszkvai Színházi és Művészeti Biennálé adta, és a Nemzeti Színház társulata a fesztivál Rendezői leckék elnevezésű programjában mutatta be A krokodilus-t Valerij Fokin, a Szentpétervári Nemzeti Színház művészeti vezetője rendezésében. Valerij Fokint közismerten a legnagyobb rendezők között tartják számon.

Vidnyánszky Attila Fotó: Talán Csaba

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila az Origónak azt mondta, „nagyon büszkén mondhatom, hogy

ahol az orosz szakma is jelen volt. Már meg is jelentek jó írások, gyorsjelentések, és nyilván jönnek majd komolyabb kritikák is.”

A krokodilus Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az előadás születéséről az igazgató azt mondta, „azért is izgalmas ez, mert ez A krokodilus-adaptáció nekünk készült. Ez Dosztojevszkijnek egy egészen különleges, a megszólalási módját tekintve nem tipikus, helyenként mulatságos kisregénye.” Az előadás egy, a Szentpétervári Nemzeti Színházzal már 5 éve tartó szoros együttműködés eredményeként jött létre két évvel ezelőtt. „Ennek keretén belül rendezte Valerij Fokin ezt az előadást, én pedig Szentpéterváron a Bűn és bűnhődés-t, ami Arany Maszk-díjat is kapott”. A szentpétervári

együttműködés nagyon sokrétű,

nem csupán előadásokat mutatnak be Budapesten és Péterváron, hanem többek között diákcsereprogram is a részét képezi. Jövőre a Kaposvári Egyetem diákjai utaznak Pétervárra, és onnan is érkezik egy diákcsoport Kaposvárra az együttműködés egyik eredményeként.

A Nemzeti Színház A krokodilus-t korábban már nagy sikerrel előadta Szentpéterváron is – szintén az együttműködés keretében –, de Vidnyánszky Attila a társulat egybehangzó véleményét is tolmácsolva azt mondta, hogy

Majd azzal foglalta össze a moszkvai turnét, hogy „nagyon büszkék voltunk a színjátszásunkra, a színészeinkre, az előadásra. Ez egy kulturális és diplomáciai siker is”.