Állami tiszteletadással búcsúztatták a híres francia sanzonénekest

AZNAVOUR, Charles
Párizs, 2018. október 5. Katonák viszik Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekes, zeneszerző és színész koporsóját a tiszteletére rendezett megemlékezésen Párizsban 2018. október 5-én. Aznavour október 1-jén, 94 éves korában elhunyt. (MTI/AP pool/Christophe Ena)
Vágólapra másolva!
Állami tiszteletadással, a francia államfő és az örmény kormányfő részvételével búcsúztatták pénteken a napokban elhunyt Charles Aznavour örmény származású francia sanzonénekest Párizsban.
Vágólapra másolva!

A 94 éves Aznavour vasárnapról hétfőre virradóra halt meg dél-franciaországi, mouries-i otthonában. Ő volt a legismertebb francia énekes külföldön, több mint 100 millió lemezt adott el 80 országban.

Hírességek a megemlékezésen

Az énekes búcsúztatását az Invalidusok kertjében, Napóleon síremléke mellett rendezték meg pénteken délelőtt.

A megemlékezésen számos politikus és híresség jelent meg, köztük Nikol Pasinján örmény kormányfő, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande korábbi francia elnökök, Jean-Paul Belmondo filmcsillag, valamint Mireille Mathieu énekes.

Jean-Paul Belmondo francia színész (jobbra), fia, Paul Belmondo (középen) és Dany Boon francia rendező a Charles Aznavour tiszteletére rendezett megemlékezésen Forrás: MTI/AP POOL/Christophe Ena

A francia zászlóval borított koporsó katonai kísérettel, hagyományos örmény zeneszóra érkezett a búcsúztatás helyszínére, ahol az örmény zászló színeit idéző, vörös, kék és narancs színű virágokat helyeztek el mellette.

Szűk családi körben temetik el

– Minden örmény családtagjának tekintette, mivel Aznavour emelte Örményországot a világ tetejére – méltatta Pasinján.

Örményország nemzeti hősként tisztelte a francia sanzonénekest, aki egész életében szoros kapcsolatot ápolt szülei hazájával. Jerevánban 2011-ben róla elnevezett és részben róla szóló kulturális központot adtak át.

Az énekes 2008-ban felvette az örmény állampolgárságot is, a következő évben Örményország svájci nagykövetévé nevezték ki, valamint

az örmények állandó képviselője lett az ENSZ genfi központjában és az UNESCO-nál.

A ceremónia végén Emmenez-Moi (Vigyél el) című sanzonjának dallamára a koporsó felesége, gyermekei és unokái, valamint a francia elnöki pár kíséretében hagyta el az Invalidusok udvarát.

Charles Aznavourt szombat délután a Párizs közelében található Montfort-l'Amaury-ben szűk családi körben helyezik örök nyugalomra szülei és a 25 évesen elhunyt fia, Patrick mellé. A temetést megelőzően a párizsi örmény katedrálisban gyászmisét mutatnak be az énekesért, de azon csak a hozzátartozók vehetnek részt.

Előbb zenészként, majd színészként is elismert lett

Aznavour 1924. május 22-én született Párizsban örmény szülőktől Shahnour Varenagh Aznavourian néven. Előbb a zenészi pályája ívelt fel, de az ötvenes évektől már filmezett is, a francia újhullám rendezőinek alkotásaiban szerepelt.

1960-ban André Cayette Átkelés a Rajnán című filmje főszerepéért Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Világszerte nagy sikert aratott a vásznon Truffaut Lőj a zongoristára és Cocteau Orfeusz testamentuma című filmjeinek főszerepében is.

1988-ban alapítványt hozott létre az örmény földrengés áldozatainak támogatására, és azért is nemzetközi kampányt folytatott, hogy az 1915-ben az Oszmán Birodalomban meggyilkolt másfél millió örmény halálát ismerjék el népirtásnak.