10 év után újra az Arénában koncertezik a 100 Tagú Cigányzenekar

100 Tagú Cigányzenekar
100 Tagú Cigánzenekar
Vágólapra másolva!
Tíz év után újra fellép a Papp László Budapest Sportarénában a 100 Tagú Cigányzenekar, amelyik ma 138 taggal működik. A februári koncerten a komolyzenei darabok mellett természetesen tradicionális magyar cigánymuzsikát is játszanak majd.
Vágólapra másolva!

A 100 Tagú Cigányzenekar február 25-én a Papp László Budapest Sportarénában ad fővárosi évadnyitó koncertet. A 32 éves társulat egy évtized elteltével lép újra színpadra az Arénában. A kétrészes, közel kétórás koncerten tőlük megszokottan a komolyzenei művek mellett

tradicionális magyar cigányzenét, magyar nótát és népdalt is játszanak majd.

A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD-t, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 8 platina, 14 aranylemez lett. Forrás: 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar létrejöttét 1985. áprilisában szomorú esemény ihlette. Id. Jároka Sándor akkori prímáskirály temetésén a

hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából,

és muzsikával kísérték végső útjára. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, hogy nem csak egy ilyen fájdalmas történésnek kellene összehoznia a zenészeket.Több hónap előkészület után Berki László, Mészáros Tivadar és Boross Lajos megalapították az egyesületet, később pedig felvették a 100 Tagú Cigányzenekar nevet.

A zenekar a megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig.

2014-ben Hungarikum címmel művészi és hagyományőrző gyakorlatukért kitüntették őket.

A zenekar egyedi hangszerelésében megszólaltatott repertoárjával megpróbáljaminél egyszerűbbé és érthetőbbé tenni az általuk tolmácsolt műveket. Az együttes ma 138 taggal működik, és fontos feladatnak tartják az utánpótlás oktatását, a magyar cigányzene, a magyar nóta és népzene ápolását, népszerűsítését is.