Rekordot döntött a magyar festőóriás Szentpéterváron

Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a szentpétervári Ermitázs Múzeumban rendezett Munkácsy-kiállítás, amelyet bő három hónap alatt egymillióan néztek meg.
Vágólapra másolva!

Soha ennyi látogató nem volt még kíváncsi Munkácsy Mihály festményeire külföldön. A magyar festő műveiből nyílt kiállítás bő három hónapig volt elérhető a szentpétervári Ermitázs Múzeumban, amit ez idő alatt több mint

egymillióan néztek meg, ami egyértelműen rekordnak számít.

A kiállítással foglalkozó ügynökség közleménye idézte Pákh Imre műgyűjtőt, aki azt mondta, hogy Szentpétervár előtt eddig hat alkalommal, Munkácson, Csíkszeredában, Bécsben, Pekingben, Sanghajban és Moszkvában rendeztek külföldön tárlatot a magyar festőóriás műveiből.

Mindegyik nagy sikert aratott, azonban a látogatószám egyik városban sem haladta meg a 300 ezret,

de most sikerült elérni az egymilliós álomhatárt - mondta a műgyűjtő. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a jegyeladási adatokból kikövetkeztetett egymilliós látogatószám jelentős mértékben hozzájárul Munkácsy Mihály külföldi újrafelfedezéséhez.

Az Ermitázs legrangosabb helyszínén, a Miklós-teremben bemutatott, 65 művet felvonultató anyagból Munkácsy Mihály korai népi életképfestészetét, a párizsi szalonképek világát és tájképfestészetét is megismerhették az érdeklődők. A kiállított festmények a Magyar Nemzeti Galériából és Pákh Imre magánygyűjteményéből érkeztek a városba. A sikernek köszönhetően a tervek szerint Munkácsy képei Párizsban és New Yorkban is láthatók lesznek.