A maffia lophatta el a világ egyik legkeresettebb műalkotását

Vágólapra másolva!
Ötven éve eltűnt Caravaggio kép ügyében indították újra a nyomozást Olaszországban. A festmény az FBI nyomozati listáján a világ tíz legkeresettebb műalkotása között szerepel, Caravaggio Szicíliában megalkotott legjobb műveként tartják számon.
Vágólapra másolva!

Újabb vizsgálatot rendelt el a palermói ügyészség egy csaknem ötven éve eltűnt Caravaggio-kép ügyében. Az 1609-ben készült Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinc-cel című olajfestményt 1969-ben lopták el a Palermo szívében, a San Francesco d'Assisi téren álló Szent Lőrinc oratóriumból. Jelenleg a reneszánsz zseni egyik főművének a legapróbb részletekig hű másolata tekinthető meg a helyén. A festmény az FBI nyomozati listáján

a világ tíz legkeresettebb műalkotása

között szerepel, Caravaggio Szicíliában megalkotott, legjobb műveként tartják számon.

Évek óta hallani pletykákat a kép sorsáról. A legtöbb szakértő megegyezik abban, hogy

a maffia állhat a mestermű ellopása mögött.

A nyomozás az olasz parlament maffiaellenes bizottságának egyik jelentése alapján indult újra, mely szerint a festmény a lopás után a Cosa Nostra maffiaszervezet főnökei, Stefano Bontade és Gaetano Badalamenti kezébe került. Azt feltételezik, hogy a kép ezután Svájcba jutott, ahol darabonként adták el műkereskedőknek. „A maffia sokat keresett a Caravaggio-képpel. Reméljük, hogy legalább egy részét visszakaphatjuk. Elég az anyagunk ahhoz, hogy újrakezdődjön a nyomozás” - mondta a jelentésben Rosy Bindi, a maffiaellenes bizottság elnöke. A palermói ügyészség a jelentés nyomán újraindította a nyomozást.