A merénylő azt állítja, ideológiai okokból vagdosta össze a világhírű festményt

Ilja Jefimovics Repin, Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án, festmény
Vágólapra másolva!
Az Ilja Repin kultikus festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban megrongáló orosz férfi azt állítja, hogy nem ittasságból, hanem ideológiai meggyőződésből vagdosta szét a Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képet.
Vágólapra másolva!

A 37 éves Igor Podporin kedden egy moszkvai bíróságon tagadta azt a neki tulajdonított kijelentést, hogy a támadás előtt vodkát ivott a múzeum kávézójában. Mint mondta, azért rontott neki a festménynek, hogy megvédje a cár hírnevét.

– jelentette ki a voronyezsi férfi, aki pénteken, röviddel a zárás előtt törte át a festmény előtti védőüveget, és szaggatta szét a képet egy fémrúddal.

Az utóbbi időben több szobrot is állítottak Rettegett Ivánnak

Az 1885-ös olajfestmény Rettegett Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik.

Ilja Jefimovics Repin Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képe Forrás: Wikipédia

Egyes orosz történészek kétségbe vonják, hogy az uralkodó valóban megölte a fiát. Vlagyimir Putyin elnök tavaly úgy nyilatkozott,

Legalább egy vezető orosz kormányzati tisztségviselő azt állítja, hogy a cár kegyetlenségét a Nyugat eltúlozta, hogy befeketítse Oroszországot. Több orosz városban az utóbbi időben emeltek szobrot Rettegett Ivánnak.

Nem bírta visszafogni magát

Ivan Melnyikov emberi jogi aktivista, aki felkereste az őrizetben lévő merénylőt, azt mondta a Komszomolszkaja Pravdának, Podporint évek óta foglalkoztatja annak gondolata, hogy a festmény „helytelenül ábrázolja” a cárt.

– Még Putyin is azt mondta a tévében, hogy nem igaz, ami a képen látható.

Jönnek a külföldiek, megnézik a festményt, és vajon mit gondolnak a mi orosz cárunkról, mirólunk? (A festmény) provokáció az orosz nép ellen, a cél az, hogy rossz fényben tüntessenek fel bennünket – idézte a merénylőt a jogvédő.

A festmény értéke felbecsülhetetlen

Az első hírek szerint a támadó vodkával öntött fel a garatra a kávézóban, ahol azonban - mint később maga a főigazgató mondta -

nem is árulnak vodkát, csak konyakot és kis üvegekben bort.

A TASZSZ jelentése szerint Podporin arról is beszélt a bíróságon, hogy a képtárban „mindenki nagy nyomást gyakorolt rá”.

A festmény súlyosan megrongálódott Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A megtámadott kép az egyik főműve Repinnek, aki talán a legnagyobb alakja a virágzó 19. századi orosz festészetnek, a festmény értéke felbecsülhetetlen.