Húsvéti hagyományok a Várkert Bazárban

Pont fesztivál sajtótájékoztató Makery Pont fesztivál sajtótájékoztató
Pont fesztivál sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Tavaly ilyenkor debütált a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatának első rendezvénye, a Pont Fesztivál, melynek célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. A tavalyi sikerre való tekintettel az esemény idén is várja az érdeklődőket március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban. Mivel a fesztivál idén a húsvét hétvégéjére esik, ezért a magyar és a mediterrán térség húsvéthoz köthető szokásai, szakrális népi hagyományai vonulnak fel a Várkert Bazárban.
Vágólapra másolva!

Az eseményt megálmodó Hangvető, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen, azzal a céllal hívta életre Budapest legfrissebb fesztiválját, hogy

az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva

adjanak élményszerű körképet a világ csodáiról. A fesztivál célja a közös értékek és a sokszínűség bemutatása különböző interaktív programokon és különleges koncerteken kereszül.

- mondta Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. A fesztivál célja, hogy olyan kihalófélben lévő hagyományokat mutassanak be évről-évre a világ különböző tájairól, amelyekre a helyi közösségekben nagy szükség van.

Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója a csütörtök délelőtti főzéssel egybekötött sajtótájékoztatón Fotó: Hirling Bálint - Origo

Tavaszváró dalok, flamenco, marionettek

A program a tavalyi évhez hasonlóan idén is színes, gondolva a gyerekekre és felnőttekre egyaránt.

Kreatív gyerekjátékok, húsvéti népénekek, tavaszváró dalok, mesék

és számos más program a kínálatban.

Workshopok keretében kipróbálható a tojásfestés, megismerhetik az érdeklődők a mitől olyan különleges a cremonai hegedű, a polifónikus éneklés szardíniai hagyományát is felfedezhetik, valamint elsajátíthatják a flamenco alapjait. Lesz szőnyegszövés, horvát mézeskalácskészítés, hórihorgas gólyalábasok és világjáró marionettek. A gyerekek mindemellett készíthetnek húsvéti nyuszit, csirkét, ültethetnek tojáshéjba növényeket, az elkészült tárgyakat pedig haza is vihetik.

Különleges koncertek, húsvéti népdalok

A nagypénteki ünnepélyes megnyitón

Petrás Mária keramikus és népdalénekes húsvéti kiállítását

dr. Fülemile Ágnes néprajzkutató nyitja meg. Petrás Mária ritkán hallható moldvai húsvéti népénekekkel idézi fel a húsvéthoz kötődő bibliai eseményeket.

Szombaton és vasárnap a délelőtti, szabadtéri koncerteken várják a gyerekeket a Rutkai Bori Banda tavaszcsalogató dalai Nyúl Ubullal és vitamindús családi diszkóval, a Klárisok zenekar is koncertet ad, ahol a népdalokat és mondókákat mesélés és kreatív játékok kisérik. A délutáni koncertekre

Tímár Sára és zenekara rendhagyó passióval,

húsvéti népénekekkel és tavaszváró dalokkal készül. A Romano Drom és a Berán Vonósnégyes felszabadító kisérletében az oláh cigány dallamok keverednek klasszikusokkal.

Az esti koncertprogramban szerepel

szárd polifónia, a Cuncordu e Tenore de Orosei előadásában.

A hagyományos szardíniai férfikórusnak fontos szerepe van a húsvéti ünnepkörben, ami Szardínia szigetén az év legfontosabb eseménye.

Először hallható élőben Szalóki Ági új lemezének,

a Fújnak a Fellegek című albumának válogatásanyaga. Az énekesnő egyedi hangja és kiváló zenészek tolmácsolják a népzene egyszerű szépségét.

A sajtótájékoztató keretében a sajtó munaktársai egy húsmentes, böjti ebédet is elkészítettek Fotó: Hirling Bálint - Origo

A flamenco esszenciáját adja

Jonatan Miró, Yerai Cortés és El Bola Flamenco Trioja.

Tánc, gitár és ének — baile, toque és cante — az UNESCO által is jegyzett műfaj alapvető elemei, és persze az a bizonyos 'duende', amit Frederico Garcia Lorca úgy határozott meg, mint „fekete hang" és „a föld szelleme".

A délszláv hagyomány télűző rítusait és az UNESCO által is jegyzett 'Bećarac' (betyáros) dalokat ötvözi

a Vujicsics Együttes koncertje.

Közösségi rítus a zenén keresztül, a szerb és horvát népzene avatott magyarországi tolmácsolóitól: mély és magas pillanatok, az élet körforgását és az újjászületést ünnepelve.

A családi és napközbeni programok ingyenesek.

- mondta Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója.