Meghalt a Fall frontembere

Mark E. Smith, The Fall
A portrait of Manchester musician Mark E Smith of The Fall, Salford, Manchester, 18th March 2011. (Photo by Kevin Cummins/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mark E. Smith nem volt könnyű eset, konfrontatív, senkit sem kímélő stílusa miatt több mint hatvan zenésszel dolgozott együtt a Fallban négy évtized alatt. Szerdán manchesteri otthonában halt meg 60 évesen.
Vágólapra másolva!

Meghalt Mark E. Smith, az angol posztpunk zenekar, a Fall frontembere. Az elmúlt időszakban sokat betegeskedett, légzési problémákkal is küzdött. A Fall 1976-tól létezett és

rendkívül nagy hatást gyakorolt az elmúlt négy évtized brit könnyűzenéjére.

A zenekar nyers, repetitív gitárzenéje, Smith kíméletlenül őszinte, társadalmi és politikai kérdéseket taglaló szövegei, fekete humora inspirálóan hatott a brit indie rock színtér számos előadójára.

Mark E. Smith 60 éves volt

Mark E. Smith a Manchester melletti Broughtonban született, Prestwich-ben nőtt fel, és iskolái elvégzése után dolgozott húsüzemben és a manchesteri kikötőben is. A zenekart 1976-ban egy manchesteri Sex Pistols-koncert hatására alakította, a csapat együtt indult a hasonló inspirációra megszerveződött Joy Divisionnel. A Fall soha nem tért le a frontember által kijelölt útról, amelynek védjegye Smith megingathatatlan, furcsa, beszélő énekstílusa volt, frontemberként senkihez nem volt hasonlítható.

Mark E. Smith nem volt könnyű eset, konfrontatív, senkit sem kímélő stílusa miatt

több mint hatvan zenésszel dolgozott együtt a Fallban négy évtized alatt.

Az együttesnek 27 száma szerepelt a brit kislemezlistán 1984 és 2004 között, a legmagasabbra, a 30. helyig a Ghost in My House jutott 1987-ben, miközben a független listákat öt korongjuk is vezette.

Mark E. Smith szerdán, manchesteri otthonában halt meg 60 évesen. Forrás: Getty Images/Kevin Cummins

A Fall harminc stúdió- és ugyanennyi koncertlemezt készített, de válogatáslemezből is megjelentetett negyvenet. A Fall egészen

2017 őszéig koncertezett, holott Smith évtizedek óta küzdött az alkoholizmussal,

és számos más egészségügyi problémával is. Volt, hogy a fellépéseken kerekesszékből, máskor az öltözőben ülve énekelt.

Halálhírére számos ismert brit zenész írt megemlékező bejegyzést a közösségi médiában, köztük Lisa Stansfield, Billy Bragg és Tim Burgess, a Charlatans énekese.