Kiállítják Basquiat 110 millió dolláros festményét

Vágólapra másolva!
Elsőként a Brooklyn Múzeumban, a művész szűkebb hazájának számító New York-i városrészben állítják ki Jean-Michel Basquiat tavaly májusban 110,5 millió dolláros (31 milliárd forint) rekordáron elkelt, cím nélküli monumentális festményét, amely egy fekete arcot ábrázol azúrkék háttérben.
Vágólapra másolva!

Az 1,83 x 1,73 méteres tablót január 26. és március 11. között láthatják az érdeklődők a New York-i múzeumban, közel a Park Slope negyedhez, ahol az 1988-ban kábítószer-túladagolásban, mindössze 27 évesen elhunyt művész felnőtt.

Az alkotó és az amerikai képzőművészek esetében rekordot jelentő összeget Maezava Juszaku japán milliárdos fizette a Sotheby's 2017. május 18-i árverésén a 1982-ben készült festményért. Egy műgyűjtő 1984-ben 19 ezer dollárért vásárolta meg a képet, amelyet azóta nyilvánosan nem is mutattak be, és amely jóformán ismeretlen volt a közönség előtt.

Az online ruhakereskedelemből meggazdagodott üzletember már az aukción közölte, hogy a remekművet a világ több pontján be fogja mutatni, mielőtt az végleges helyére, a Tokiótól keletre, Csiba prefektúrában épülő magánmúzeumába kerül.

@yusaku2020

Jean-Michel Basquiat (@basquiatart) által megosztott bejegyzés,

A brooklyni kiállítást bejelentő csütörtöki közleményében Maezava Juszaku reményét fejezte ki, hogy a tárlat és az azt kísérő számos rendezvény által az ottani fiatalokat ugyanúgy megihleti saját hősük, mint ahogy az megihletett oly sok embert szerte a világon.

A New York-i múzeumokban kevesebb mint 20 festmény látható Basquiattól. Bár a magángyűjtők körében hamar felkapottá vált az alkotó, a nagy intézmények csak késve figyeltek fel rá. Szülővárosában, New Yorkban 1988. augusztus 12-ei halála óta mindössze három kiállítást szenteltek az elmúlt évtizedek legjelentősebb amerikai alkotók között számon tartott művésznek, két tárlatot a Brooklyn Múzeumban (2005 és 2015), és egy retrospektívet a Whitney Múzeumban (1992-93).

A kép leütési ára több rekordot is megdöntött, nemcsak a művész egyéni és az amerikai alkotók eladási rekordját, de ez lett

a legmagasabb áron elkelt műalkotás, amelyet fekete képzőművész készített, és az első 1980 után készült műalkotás, amely átlépte a 100 millió dolláros határt.

A páratlan leütési árral Basquiat olyan művészek panteonjába került, mint Picasso, Giacometti, Andy Warhol és Francis Bacon – hangoztatta a Sotheby's. Az aukciósház szerint a monumentális mesterművet Basquiat akkor festette, "amikor a neve még teljesen ismeretlenül csengett a művészet világában".

A tavaly májusi árverésig 57,3 millió dollár volt az aukciós rekord Basquiat esetében, azt a művet is ugyanez a japán műgyűjtő vásárolta meg egy évvel korábban.

A haiti gyökerekkel rendelkező, 1960-as születésű Basquiat elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre, de multitálentumnak tartották.