Nem árverezhetik el a Beatles kottáját, mert állítólag lopott

Paul McCartney 2014
(FILES) A picture taken on April 19, 2014 shows English musician Paul McCartney performing during the opening concert of his "Out There" tour in Montevideo. Paul McCartney is extending a world tour with nine dates in Europe, including an emotional return to the Beatles' native Liverpool and a headline appearance at Denmark's Roskilde Festival. The 72-year-old British icon will play his first shows in his native country since 2012 with three shows in May in London, Birmingham and Liverpool, he said in a statement March 6, 2015. AFP PHOTO / MIGUEL ROJO
Vágólapra másolva!
A BBC News szerint visszavonták az árverésről a Beatles Eleanor Rigby című számának kéziratát, amelyről korábban úgy becsülték, hogy több mint 6 millió forintnak megfelelő összegért kelhet el, mert a kotta állítólag lopott.
Vágólapra másolva!

Kiapadhatatlan a Beatles Eleanor Rigby című számát övező rejtélyek sora: már nemcsak a címben szereplő nő személyazonossága, valós vagy fiktív mivolta kérdéses, hanem az is, kinek a tulajdonában van a dal kottájának nemrégiben árverésre szánt kézirata.

A kéziratos kottát egy Beatles-relikviákat felvonultató hétfői árverés keretében akarták eladni. A Paul McCartney által aláírt kotta irányára 20 ezer font volt.

Paul McCartney 2014-ben Forrás: AFP/Miguel Rojo

A warringtoni székhelyű Omega aukciósház azonban közölte, hogy ezt a tételt kivették a kínálatból, ugyanis egy bicesteri nő azt állította, hogy

a dokumentum lopott.

Az ügyben a rendőrséghez is érkezett bejelentés, amelyet a helyi rendőri szóvivő elmondása szerint egy családi vita után kaptak. A nézeteltérés a kézirat tulajdonjoga miatt alakult ki.

A Beatles 1966-ban megjelent Eleanor Rigby című száma az együttes egyik legsikeresebb dalának számít. A relikviákból rendezett aukción a kotta mellett a dallal halhatatlanná tett nő sírjának létezését igazoló dokumentumok is a tételek között szerepeltek. Az iratot egy tételként kínálták eladásra egy 1899-es miniatűr bibliával, amelyben szintén szerepel az Eleanor Rigby név.

Mindennek azért van jelentősége, mert

vannak, akik szerint a liverpooli temető egyik sírkövének felirata ihlette a dalt, ám ezt Paul McCartney mindig is cáfolta.

Mint a mai napig mondja: Eleanor Rigby teljesen fiktív személy, akit ő talált ki.