Így búcsúzik az idei Sziget

Birdy stage during the 'La noche de Cadena 100' NurPhoto General News March 25 2017 25th March 2017 SINGER MUSIC live
English singer Birdy stage during the 'La noche de Cadena 100' concert held at the Sports Palace in Madrid, Spain, 25 March 2017. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Elérkezett a 25. Sziget Fesztivál utolsó napja: az idei end show-t Dimitri Vegas & Like Mike duó prezentálja, de a leghangsúlyosabb az indie-vonal lesz. A britektől érkezik a The Kills és az alt-J, az angyali hangú Birdy, és nosztalgiabulival készül az amerikai Interpol.
Vágólapra másolva!

Az utolsó napot a nagyszínpadon a brit-amerikai indie rock duó, a The Kills indítja 16 órakor, amelyet Alison Mosshart énekes és Jamie Hince gitáros 2000-ben alapított, de csak

most láthatjuk őket először a Szigeten.

A The Kills a fesztiválon szintén fellépő PJ Harvey mellett a the Velvet Undergroundot és Patti Smith-t szokta közvetlen inspirációként említeni (többek között), feltűnésükkor viszont a zenei sajtó leginkább a White Stripes-hoz hasonlította őket. A lo-fi hangzás mellett ennek nyilván a hasonló egy fiú egy lány felállás az oka, de a The Kills szerencsére túlélte a garázsrock újbóli felfutását a 2000-es évek elején, és azóta is folyamatosan jelentkezik új anyagokkal: legutóbbi, ötödik albumuk Ash & Ice címmel jelent meg 2016-ban. Alison Mosshart ráadásul a Foo Fighters új albumán is közreműködött, amely szeptemberben jelenik meg.

A The Killst Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde, ismertebb nevén Birdy követi a színpadon. A mindössze 21 éves angol énekesnő gyönyörű hangjáról és sajátos hangulatú, leginkább melankolikusnak nevezhető popdalairól ismert. 2011-ben lett híres egy Bon Iver feldolgozásnak, a Skinny Love-nak köszönhetően, és még abban az évben, azaz

15 évesen kiadta első stúdióalbumát,

amelyről a People Help The People is több mint százmilliós letöltést ért el a YouTube-on. Ezen az albumon még nagyrészt feldolgozások voltak, de 2013-ban megjelent a Fire Within, amelyen már Birdy saját számait hallhattuk (például a lenyűgöző Wings-et), csakúgy, mint a tavalyi Beautiful Lies című harmadik albumán. A feldolgozások készítésével sem hagyott fel, így valószínűleg a koncerten a saját dalok mellett ezekből az egyéni átiratokból is többet hallhatunk majd tőle.

A vasárnap az end show kivételével az indie előadók jegyében telik majd, hiszen Birdy után érkeznek honfitársai, az alt-J. A leeds egyetemen alakult trió zenéjére az art rock és a folktronica címkét is szokták használni, de nagyon nehezen körülhatárolható, hogy milyen is az alt-J zenéje.

A stílusukra egyébként erőteljesen rányomta a bélyegét, hogy kollégiumi szobájukban kezdték el összerakni a dalokat,

így vissza kellett fogniuk például a basszushasználatot. Annyi biztos, hogy hiába nem könnyen befogadható az alt-J zenéje, nagyon népszerű: rendre több tízmilliós letöltést érnek el a klipjeik a YouTube-on, a 2011-ben kiadott demólemezükön található Breezeblocks pedig már 143 millió letöltésnél jár. A tízéves fennállást ünneplő bandának idén jelent meg a harmadik stúdiólemeze Relaxer címmel, és ennek a turnéja keretében érkeznek a Szigetre is.

Az alt-J után éles váltással rákanyarodunk a fesztivál záró show-jára a nagyszínpadnál, amelyet idén

a belga dj páros, Dimitri Vegas & Like Mike prezentál,

azaz a Thivaios testvérek, Dimitri és Michael. A görög származású testvérpár 2014-ben robbant be igazán a köztudatba. Akkor készült a Martin Garrixszel közös Tremor is, amely azóta is a legnépszerűbb daluk. 2015-ben a DJ Mag top 100 dj listájának első helyére kerültek.

Az A38 sátor vasárnapi programjából két amerikai rockzenekart, a Breaking Benjamint és az Interpolt érdemes kiemelni. A több tagcserén, szüneten és újjáalakuláson átment Breaking Benjaminból már csak a névadó frontember, Benjamin Burnley képviseli az eredeti, 1999-es felállást, de a bandára jellemző hard rock hangzás azóta is változatlan.

A Breaking Benjamin után

érkezik egy másik veterán, az idén huszadik születésnapját ünneplő Interpol,

amely a New York-i posztpunk-indie rock szcéna meghatározó zenekara volt a 2000-es évek elején. Az Interpol is tartott egy hosszabb szünetet a 2010-es évek elején, de most már a hatodik stúdióalbumukon dolgoznak, amely jövőre várható. A Szigeten viszont a múltra fognak koncentrálni, ugyanis fennállásuk 20. évfordulója mellett egy másik évfordulót is ünnepelnek idén. 2002-ben, 15 éve jelent meg első, azóta klasszikussá vált nagylemezük, a Turn On The Bright Lights, és ebből az alkalomból turnéra indultak az albummal, amelyet teljesen egészében eljátszanak a Szigeten is.

A világzenei színpad egyik keddi érdekessége a Hanggai lesz. Igaz, hogy 17 órakor kezdik a programot, de ez nem jelenti azt, hogy ne csinálnának óriási hangulatot. Az alapvetően kínai, de rengeteg szállal Mongóliához kötődő zenekar a tradícionális mongol zenét keveri a néha kemény, rockos hangzással. Az együttes 2004-ben alakult, és 2008-ban adta ki első lemezét. Ezen még erősebb volt a tradícionális vonal, ami mellé az utolsó, 2016-ban megjelent albumukon már teljesen felzárkózott a modern hangzás. A modern felé nyitás amúgy nem csak a zenéjükben jelenik meg, hanem a külsőségekben is. Amíg az első években szinte kizárólag népviseletben léptek fel, addig az utóbbi években egyre több került rájuk bőrből és napszemüvegből. Kíváncsian várjuk a koncertet.

Ami a magyar előadókat felvonultató Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál színpadot illeti, mások mellett Sena, a Blahalouisiana és az Anna and the Barbies is fellép, de Müller Péter Sziámi is elhozza a barátait a Sziget utolsó napjára.