Ünnepi koncert a százéves Finnország tiszteletére

Vágólapra másolva!
Finnország az idén ünnepli függetlenségének 100. évfordulóját. Az ünnepi év során Finnországban és világszerte sokszínű programokkal ünnepeltek finnek és finnbarátok egyaránt. Finnország Magyarországot kiemelten kezeli, hiszen a két nyelv rokonsága fontos tényező volt a finn nemzeti identitás kialakításában. A két ország kulturális kapcsolatai az elmúlt kétszáz év folyamán rendkívül élénkek és sokoldalúak voltak. Magyarországra különösen illik az ünnepi központi témája: „Yhdessä –Együtt". Az ünnepi év csúcspontjaként Magyarországon a Finn Nagykövetség ünnepi hangversenyt rendez a Zeneakadémia Nagytermében december 3-án, vasárnap 19.30 órakor.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Bogányi Tibor vezényli, az est szólistája a nemzetközi hírű finn szoprán, Helena Juntunen. A koncert műsorán Jean Sibelius és Toivo Kuula művei mellett Einojuhani Rautavaara madárhangokra komponált Cantus Arcticusa is elhanzik, a magyar szerzőktől pedig Kodály Zoltán, Kálmán Imre és Lehár Ferenc néhány jól ismert dallama csendül fel. Jegyek a Zeneakadémia jegypénztárában kaphatók.

Az 1975-ben született Bogányi Tibor gyermekkorában zenetanár szüleivel került Finnországba, felsőfokú zenei tanulmányait a Sibelius Akadémián folytatta. 2002-ben kiemelkedő nemzetközi hírnévre tett szert azzal, hogy 28 évesen kinevezték a Turkui Szimfonikusok vezető karmesterévé. Jelenleg a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. A Finn Oroszlán Lovagrend elsőosztályú érdemrendjével kitüntetett dirigens számos finn zeneszerző művét mutatta be Magyarországon; 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a Magyar Állami Operaházban ő vezényelte Einojuhani Rautavaara A bánya c. operáját. Mint gordonkaművész itthon és külföldön is rendszeresen koncertezik. Bogányi stílusát a művészi sokszínűség és virtuóz interpretálás jellemzi; kiemelkedő szinten mozog mind az opera és szimfonikus repertoár világában, együttműködve a világ vezető zenekaraival és művészeivel.

Helena Juntunen korunk egyik legsugárzóbb egyéniségű szopránja, aki nem csupán kifejező hangjával varázsolja el közönségét, hanem ragyogó színészi játékával is. A világ operaházai közül szerepelt Brüsszelben, Nancyban, Minnesotában, AixenProvence-ben, Drezdában, Strassbourgban, Lyonban, Göteborgban, Montpellierben, Nizzában, Genovában és Bécsben. A 2016-17-es évadban a művésznőt A halott város Mariettájaként hallhatták Bázelben és Salome címszerepében Strasbourgban. Az énekesnő a világ neves koncertszínpadain, többek között Tokióban, Berlinben, Amszterdamban és Londonban is otthonosan mozog. Leggyakrabban Jean Sibelius, Perttu Haapanen és Esa-Pekka Salonen műveit tolmácsolja.