Maholnap Nobel-díjat kap, aztán nekikezd egy képregénynek

ISHIGURO, Kazuo
Stockholm, 2017. december 7. Kazuo Ishiguro brit regényíró, a 2017-es irodalmi Nobel-díj várományosa előadást tart a stockholmi Svéd Akadémia dísztermében 2017. december 7-én, a díjátadó előtt három nappal. (MTI/EPA/Stina Stjernkvist)
Vágólapra másolva!
A japán mangák, és az amerikai szuperhősös képregények is nagy hatással voltak rá, következő művének pedig az lesz a témája, hogy miként hat a társadalomra a mesterséges intelligencia. Kazuo Ishiguro angol író irodalmi munkásságának kezdeteit is felidézte, de a terveiről is beszélt a Svéd Akadémián. 
Vágólapra másolva!

Irodalmi munkásságának kezdeteit is felidézte a Svéd Akadémián csütörtökön tartott előadásában Kazuo Ishiguro angol író,

az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje,

aki részletesen beszélt arról, miként hatott írói munkásságára az a vágy, hogy megőrizze szülőföldjének emlékeit, és kifejezte azokat a meggyőződéseit is, hogy az irodalom képes ledönteni a korlátokat. A december 10-i Nobel-díjátadó ünnepség előtt elmondott beszédében Ishiguro beszélt arról, hogy családjával ötéves korában költözött az Egyesült Királyságba, és már tinédzser volt, amikor szülei azt tervezték, hogy a következő évben visszatérnek Japánba. A szülők beszélgetései, valamint a nagyszülőktől

havonta kapott japán képregény- és folyóiratcsomagok segítették

őt abban, hogy Japánról folyamatosan legyenek elképzelései és benyomásai. Azért kezdett el írni, hogy legalább papíron megmaradjanak emlékei, mielőtt elfelejtené őket.

Kazuo Ishiguronak az irodalmi Nobel-díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda. Forrás: (MTI/EPA/Stina Stjernkvist)

1982-ben megjelent első regénye, A dombok halvány képe, és 1986-ban követte a következő műve, A lebegő világ művészete. Ez utóbbi szülővárosában, Nagaszakiban játszódik. Ishiguro előadásában beszélt legismertebb regényéről, az 1989-ben megjelent Napok romjai-ról, amelyből filmet is forgattak. Azt mondta,

Tom Waits dalait hallgatva találta meg azt az érzést,

amelyet felhasznált a regény egyik kulcsfontosságú jelenetében, amikor az angol komornyik ráébred arra, hogy életét helytelen értékek alapján élte. Más énekesek, köztük az előző évi irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan, Ray Charles, Bruce Springsteen és Gillian Welsh is hatással voltak Ishiguróra, aki zenés darabokhoz is ír szövegkönyvet barátjával, Stacey Kenttel.

Ishiguro elmondta, hogy

következő műve egy képregény lesz,

mert szerinte minden elbeszélői formát ki kell próbálni, és gyermekkora óta ő maga is szereti a népszerű japán mangákat, az ott alkalmazott elbeszélésszövést, sőt, az Egyesült Államokban az 1930-as években megjelent szuperhős képregények is hatással voltak rá. A következő alkotásának a témáját is elárulta, arról fog szólni, hogy

miként hat a társadalomra a mesterséges intelligencia.

„Egy ideje érdekel a mesterséges intelligencia, az, hogy a tudományban és a technológiában elért áttörések miként hatnak a társadalmunkra a jövőben” - mondta Kazuo Ishiguro. Az angol írónak az irodalmi Nobel-díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda.