Több mint 40 év után derült ki, hogy nem is Malevics festette

Malevics Fekete négyszög, vörös négyzet című festmény
Vágólapra másolva!
Hamisítvány az a Kazimir Malevicsnek tulajdonított kép, amelyet 2014-ben egy magánalapítványtól kapott ajándékba az egyik németországi tartomány műgyűjteménye. Az ajándék nem jött egyedül, kaptak mellé még 40, szintén Malevics munkájának gondolt grafikát. Lesz mit nyomozni. 
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy hamisítvány a Kazimir Malevics absztrakt orosz-szovjet festőnek tulajdonított kép, a Fekete négyszög, vörös négyzet. Külön érdekes a festménnyel kapcsolatban, hogy még 2014-ben kapta ajándékba az Észak-Rajna-Vesztfáliai Tartományi Műgyűjtemény (Kunstsammlung NRW) egy magánalapítványtól. És még odaadtak vagy 40, szintén Malevicsnek tulajdonított grafikát.

A tévesen Malevicsnek tulajdonított Fekete négyszög, vörös négyzet című alkotás Forrás: Wikimedia Commons

A Fekete négyszög, vörös négyzet című olajfestmény, amelyet Malevics szuprematista korszaka egyik remekművének tartottak,

dollármilliókat érne, ha valódi lenne.

Természettudományos anyagvizsgálatokkal derítette ki két szakértői csoport, hogy a 1915-re datált festmény hamisítvány, valószínűleg 1972 és 1975 között készült. A vizsgálatok eredményét alátámasztja a festési technika is, amit egyébként más szakértők vizsgáltak. Összehasonlították egy bizonyosan valódi Malevics-festménnyel, és megállapították, hogy más-más technikával került a vászonra a festék a két festménynél.

Amúgy a 2014-es ajándékozási szerződés is kötelezte a düsseldorfi intézményt a kép eredetiségének vizsgálatára. A Dr. Harald Hack Alapítványtól ajándékba kapott festmény éveken át kölcsönben volt a ludwigshafeni Wilhelm Hack Múzeumban. Így utólag már

szerencsétlennek tűnik,

hogy a múzeum logóját éppen ez a festmény ihlette. A képet amúgy 1975-ben dokumentálták először egy Malevicsről szóló könyvben.

A Wilhelm Hack Múzeum logója Forrás: Wilhelmhack.museum

Az értékesnek gondolt festmény mellé ajándékba kapott 40 grafika eredetisége is kétséges, de a rajzok vizsgálata még tart. A Malevics-hamisítványok nem ritkák, az orosz avantgárd általában is gyanús terméknek számít a műkincspiacon. A forradalmi idők orosz művészeinek hamisított képeivel hamisítóbandák csalárd módon dollármilliókhoz jutottak a hidegháború korszaka óta.