Megújul a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba
Békéscsaba, 2012. november 6. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum épülete 2012. november 6-án. A nagyközönség számára eddig ismeretlen Munkácsy-festménnyel gazdagodott a múzeum gyűjteménye. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Határozatlan időre bezár a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, ugyanis egy kétszázmillió forintos támogatás révén új közösségi teret alakítanak ki az intézményben. 
Vágólapra másolva!

Az európai uniós Terület – és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert támogatás révén, egy kétszáz négyzetméteres teret alakítanak ki az intézményben, mely összeköti a múzeum főépületét a Jankay- Tevan hagyatéknak otthont adó szárnnyal.

Andó György múzeumigazgató az átalakítással kapcsolatban elmondta, jelenleg Békéscsabán nincs galéria a kortárs alkotók számára, viszont ez megváltozhat az épületek összekötésével.

Az új tér alkalmas lesz arra is, hogy számos művész kiállíthassa alkotását a múzeumban.

Az új fogadótér azt is biztosítja, hogy az eddigiekben az udvaron, szabadtérben tartott kisebb zenés rendezvények is zárt térbe kerüljenek. Az új épületrész lapos tetején egy teraszt alakítanak ki, ahol szabadtéri kiállításokat lehet majd rendezni. A múzeum előtti téren pedig parkosítanak.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum épülete 2012. november 6-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az igazgató elmondta, hogy a héten elkezdődött a tárlatok ideiglenes lebontása, az intézmény az átalakítás alatt

csak néhány rendezvény erejéig lesz látogatható.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője elmondta, jelenleg folyamatban van a közbeszerzés. A felújítás várhatóan 2018. június végére készül el.