Az ő zenéje szólt a tévéből

Vágólapra másolva!
Ma, július 6-án volna 80 éves, és szinte napra pontosan egy éve, 2016. július 10-én hunyt el Pethő Zsolt zeneszerző. Felsorolni is lehetetlen, mennyi olyan dallam fűződik a nevéhez, amelyet kortól függetlenül mindenki ismer és dúdol az országban. Születésének évfordulója alkalmából összeállítással emlékezünk rá, amelyből kiderül: szinte elvétve akad csak olyan magyar rajzfilmklasszikus a '70-es-'80-as évekből, amelyhez ne ő szerezte volna a zenét.
Vágólapra másolva!

Pethő Zsolt Balázs Béla-díjas zeneszerző 1937. július 6-án született.

1952 és 1960 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulója volt, karvezetést és zeneszerzést tanult.

1961 után

több száz filmhez és bábjátékhoz írt dalokat, kórusműveket és zenedarabokat,

miközben táncdalok és zongoradarabok is fűződnek a nevéhez. 1960 és 1962 között a Magyar Rádió zenei munkatársaként dolgozott, 1962 és 1996 között, több mint 30 éven át pedig a Pannónia Filmstúdió zenei referense volt. Születésük 90. évfordulója alkalmából nemrég kvízzel emlékeztünk Dargay Attilára és Foky Ottóra – Pethő Zsolt többek között az ő animációs filmjeiknek is zeneszerzője volt, akárcsak, sok más mellett, Nepp József, Jankovics Marcell, Vajda Béla, Gémes József vagy Ternovszky Béla alkotásainak. A fülbemászó főcímzenék és betétdalok pedig szorosan összeforrtak ezekkel a művekkel.

Amikor egy interjúban arról kérdezték, számtalan filmzenei munkája közül melyeket tartja a kedvenceinek, a zeneszerző első helyen a Vili, a veréb című rajzfilmet említette.

De szerepeltek a felsorolásában a Gusztáv című sorozat epizódjai,

akárcsak a Pom Pom meséi,


a Mirr-Murr kandúr kalandjai,

a Vízipók-csodapók és a Nagy Hohoho Horgász:

Valóban nem lehetett egyszerű kedvenceket megneveznie, hiszen műveinek listáján sok egyéb mellett még ott áll A legkisebb ugrifüles című sorozat, a Varjúdombi mesék, a Misi Mókus kalandjai, a Kíváncsi Fáncsi, az Éljen Szervác!, Az erdő kapitánya vagy éppenséggel a Frakk, a macskák réme zenéje:

Zenei rendezőként pedig olyan produkciók megszületésében vett részt, mint a Micimackó magyar változata 1988-ban és 1997-ben, a Lúdas Matyi, a Vakáción a Mézga család vagy a Szaffi.

Pethő Zsoltot 2005-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2013-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

2017 tavaszán az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárába került a szerző hagyatéka, amelyből az OSZK a Múzeumok Éjszakájára kamarakiállítást készített. A nagy érdeklődésre való tekintettel

a kiállítás egészen a könyvtár nyári zárásáig, július 15-ig látogatható lesz,

majd augusztus 22-től szeptember 30-ig ismét meg lehet majd tekinteni a Zeneműtár folyosóján és olvasótermében.

A hagyaték dokumentumaiból válogatott anyag, a hivatalos felkérő-levéltől a rajzokkal ellátott storyboardon és a vázlatokon át egészen a kész partitúrákig,

a laikusok számára is bepillantást enged a rajzfilmzene-komponálás műhelytitkaiba.

A vállalkozó kedvűek pedig a zenei memóriájukat is próbára tehetik egy kvízjátékban, ahol Pethő Zsolt legismertebb főcímdalai közül tíz darabot kell összepárosítaniuk a megfelelő rajzfilm címével.