Eddig soha nem látott képek a legendás tudósítótól

Ma lenne 103 éves Robert Capa kult
Robert Capa
Vágólapra másolva!
Tizennyolc, a nagyközönség által korábban még nem látott kép is része annak a Capa Központban nyílt kiállításnak, amelyen a kortárs fotográfiai központ a névadója fotótudósítói munkásságából válogat. A Robert Capa, a tudósító egészen december 31-ig látogatható.
Vágólapra másolva!
Robert Capa Forrás: Magnum

A válogatás ötvenet tartalmaz Robert Capa fotóiból, az első megbízások egyikeként készült, Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

Tizennyolc kép most kerül először a nagyközönség elé

a Budapesten őrzött Robert Capa-gyűjteményből. A tematikai egységek erőteljes felütéseivel az volt a kiállítók célja, hogy megmutassák Robert Capa kompozíciós virtuozitását, de emellett fontosnak tartották azt is, hogy a világhírű felvételek előtt vagy éppen után készült képekkel egészítsék ki a már ismertet, azaz a képek „hátországát" is bemutassák. A spanyol polgárháború egyik kiállított felvételén az a Federico Borell Garcia látható, akit a Capa számára világhírt hozó A milicista halála című kép ábrázol. A partraszállás képei pedig az ott fekvő halottak sorát néző francia halászokról készült fotográfiával egészül ki.

„Robert Capa sosem csak az esemény önmagában való megörökítését tartotta fontosnak, hanem az előzményekét és a következményekét csakúgy: egy háború sosem az első lövéssel kezdődik, és nem is az utolsóval ér véget. A kiállított fotográfiák nemcsak a háborúk világát mutatják meg, hanem Robert Capa képként fennmaradt békés pillanatainak őrzői is" - mondta a kiállítás kurátora, Csizek Gabriella.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha nem elég jók a képeid...

Az 1913-ban Budapesten Friedmann Endre néven született Robert Capát a huszadik század több háborújának egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet. Az öt harcmezőt, köztük a spanyol polgárháborút, a II. világháborút és az első arab-izraeli háborút is megjárt Capa maradandót alkotott tragikusan rövid élete során. A frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre, és megmutatta az őt követő nemzedékeknek, milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje. A katonákról, a partizánokról készült, a hétköznapi pillanatokat és a harcokat is ábrázoló fotográfiáit a résztvevő megfigyelő pozíciójából, határtalan empátiával készítette. Tőle származik a híres mondás is: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel."

Capa arról is ismert, hogy Henri Cartier-Bressonnal, George Rodgerre és David „Chim" Seymourral közösen az ő javaslatára alapították meg az immáron 70 éve működő Magnum Photos nevű ügynökséget, amelynek mind a mai napig meghatározó alapelvei a fotográfiai képalkotás fontosságába vetett hit; az egyéni látásmód tisztelete és a belső iránytű követése a témaválasztás és megvalósítás terén; valamint a folyamatos párbeszéd a fotográfia társadalmi szerepéről, a kép létezésének sajátosságairól.

A 2008-ban megvásárolt fotográfiák révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A Robert Capa életútját bemutató ún. "Mestergyűjtemény III." sorozat kilencszázharminchét, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz. Ezeket a fotográfiákat Robert Capa öccse, Cornell Capa és Richard Whelan fotótörténész, Robert Capa monográfusa válogatták ki 1990-1992 között a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül. Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A képek a Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel, amely a nagyítások alatt jobb oldalon látható. A sorozat az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza.