A Pál utcai fiúkat látták legtöbben a Vígszínházban

Vígszínház, 2016.09.02. Budapest, Szent István krt. 14, színtársulat, előadás, kultúra,
A Vígszínház a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. 2016.09.02.
Vágólapra másolva!
„Nagy kihívások, nagy kalandok, nagy vállalkozások várnak ránk" – mondta a 122. évadot bemutató és az előző évadot értékelő sajtótájékoztatón a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő. A Vígszínház 694 előadását a 2016/2017-es évadban a három állandó játszóhelyen több mint 400 ezer néző látta. Az évad legnézettebb előadása A Pál utcai fiúk volt, amelyet 86 előadáson több mint 95 ezer néző látott.
Vágólapra másolva!
Eszenyi Enikő Forrás: © Dömölky Dániel (Deephoto.Hu)

A színház 121. évadában a legtöbbet játszó színész 238 előadással Fesztbaum Béla volt, őt 198 előadással Csapó Attila és 190 fellépéssel Király Dániel követte.

Az évad legkiemelkedőbb művészeti teljesítményét díjazó Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Wunderlich József kapja, a színház műszaki és adminisztratív munkatársait elismerő Várkonyi Zoltán-emlékdíjat pedig Sütő Judit veheti át a társulat évadzáró ülésén.

A 122. évadban 10 bemutatóval készül a Vígszínház társulata.

A nagyszínpadon szeptember 30-án mutatják be Shakespeare Hamlet-jét Eszenyi Enikő rendezésében, a főszerepekben ifj. Vidnyánszky Attilával, Hegedűs D. Gézával, Börcsök Enikővel és Fesztbaum Bélával. Szeptember 30-án

először lesz látható a Vígben Shakespeare remekműve.

A darabhoz Forgách András készített új fordítást, aki elmondta: a Hamlet a világirodalom Mount Everestje, sorait olvasva "elég gyorsan elfogy a levegő".

ifj. Vidnyánszky Attila Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követi Alekszandr Bargman Háború és béke-rendezése, Wunderlich József, Bach Kata és Király Dániel főszereplésével. Michal Dočekal pedig, aki ötödször fog a Vígszínház társulatával dolgozni, Gerorge Feydeau Egy éj a Paradicsomban című bohózatát állítja színpadra Kern Andrással.

Újra a Pesti Színházban rendez majd Rudolf Péter

- William Shakespeare Lóvátett lovagok című fergeteges komédiáját szeptember 29-én mutatják be, a főbb szerepekben Bach Katával, Szilágyi Csengével, Telekes Péterrel és Wunderlich Józseffel. Rudolf Péter azt mondta: nagyon örül, hogy fiatalokkal dolgozhat együtt, mert így lehet a legtöbbet tanulni. A művel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "dramaturgiai abszurdum" , amelynek a rendezését nem is akarta először elvállalni, de végül teljesen beleszeretett.

Rudolf Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bemutatják Henrik Ibsen A vadkacsá-ját is, amellyel Marton László az Irish Times Awards legjobb rendezés és legjobb előadás díját is elnyerte Írországban. A főszerepben Hajduk Károly, Józan László, Mészáros Blanka, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza és Lukács Sándor látható.

– teszi fel a kérdést Dosztojevszkij A félkegyelmű-je, amelyre a fiatal alkotócsapat ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében próbál választ találni. Az előadás Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea és Orosz Ákos főszereplésével kerül színre a Pesti Színházban.

Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul a 122. évad a Pestiben - ezzel Vecsei H. Miklós a Vígszínház valaha volt egyik legfiatalabb szerzőjeként mutatkozik be. A korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni hozzánk a kor nagyjainak szellemiségét. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezi majd.

Dragomán György Fotó: Mudra László - Origo

A Házi Színpad a következő évadban egy nemzetközi koprodukcióval nyit majd.

Dragomán György világszerte sikert aratott, nagyszerű regényéből, a Máglyá-ból Armin Petras elismert német rendező írt színdarabot,

és ő rendezi az előadást is. A Máglya a Ceaușescu bukása utáni élet visszásságait láttatja a kiskamasz lány, Emma szemén keresztül, akit nagyanyja veszi magához. A magyarországi ősbemutatóban a Vígszínház két fiatal színésznőjét, Kopek Jankát és Puzsa Patríciát láthatják a nézők.

Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című regényéből Müller Péter Sziámi írt monodrámát. A haláltáborokat 15 évesen megjárt cigány nő történetét Igó Éva meséli el.

"József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte" – írja naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből próbál meg meríteni József Attila életútján és versrészletein keresztül Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című önálló estjével.

Vecsei H. Miklós az Egynyári kaland című sorozatban Forrás: MTVA

Eszenyi Enikő azt is bejelentette, hogy ismét tehetséges fiatalokat szerződtetett a Vígszínház társulatához: új tagként üdvözölte Ember Márkot, ifj. Vidnyánszky Attilát, Medveczky Balázst, Tóth Andrást és Csiby Gergelyt.

A nyár elején nagy felújítási munkálatokba kezd a színház: a Vígszínház és Pesti Színház épületében korszerűsítik a színpadtechnikát, az alsó- és felsőgépészetet, a világítás- és hangtechnikát, a tűzjelző rendszert, illetve a Pesti Színházban kicserélik a közel 50 éves székeket, növelik a mosdók kapacitását, felújítják a mozgáskorlátozott liftet, és új nézőtéri mennyezeti világítást is kap a színház.

Zárásképpen Eszenyi Enikő azt is elárulta, hogy

kivételes színháztörténeti pillanatnak is részese lehet a Vígszínház közönsége a 122. évadban,

ugyanis 30 éve született egy előadás, amelyen generációk nőttek fel: Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Horváth Péter, Radnóti Zsuzsa és Marton László alkotását, A padlás-t ünneplik majd.