Ismerje meg Plácido Domingo sztárcsapatát!

Plácido Domingo és Marina Rebeka a Traviatában
Vágólapra másolva!
Pécs városa nagy erőbedobással készül az első Plácido Domingo Classics megrendezésére, amelyre a névadó művészen kívül is számos világsztár érkezik Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években több világváros szerette volna megnyerni a korszakalkotó operaénekest, Plácido Domingót, hogy adja a nevét egy évente rendszeresen megvalósuló fesztiválhoz. A pécsi Plácido Domingo Classics esetében a művész nemcsak a nevét adta, hanem

30 év után ismét operaszerepben áll a magyar közönség elé.

A világ legnagyobb operaházaiban is pillanatok alatt elfogynak a jegyek, amikor Plácido Domingo Giorgio Germont figuráját alakítja a Traviata-ból: ebben a szerepben az ünnepelt művész minden tekintetben az egyik legkiválóbb alakítását nyújtja. Ezért is megy szenzációszámba, hogy Párizs, New York és London után június 24-én Magyarországon, a pécsi Expo Center színpadán lesz látható Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb operája, pazar szereposztással, Germont szerepében magával Plácido Domingóval.

Plácido Domingo és Marina Rebeka a Traviatában Forrás: GuliAnd Management

De a fesztivál további résztvevői is mind magasan jegyzett, nagy hírű operaművészek.

Marina Rebeka, az ünnepelt szoprán világsztár első alkalommal látogat Magyarországra.

„Szeretni való hölgy, ütős színpadi jelenléttel: nagy és tiszta hang, amely osztályon felüli, és mindenen túlárad" – méltatta a New York Times a szoprán klasszist. Különleges hangi adottságainak köszönhetően Marina Rebekát az elmúlt ötven év legjobb Violettájaként jegyzik.

Marina Rebeka Forrás: GuliAnd Management

Nagy Viktor rendezésében Alfréd szerepét az operában

a Los Angeles Opera méltán népszerű tenoristája, Joshua Guerrero,

rangos amerikai és európai operaházak kedvelt művésze énekli.

D'Obigny márkiként pedig szintén

egy világsztárt, Soloman Howardot, a New York-i Metropolitan Opera grandiózus basszistáját

hallhatja a közönség. A művészt hangfajának legjobbjaként említik a világban, de emellett kiterjedt érdeklődési köréről is számon tartják: a fiatal operacsillag az éneklés mellett bokszol, lovagol, atletizál, és a harcművészetek gyakorlott ismerője. Soloman Howard június 22-én, a Pécs - Plácido Domingo Classics nyitókoncertjén, a Metropolitan Opera Sztárjai című esten is fellép, méghozzá

Angel Blue szoprándíva és Yunpeng Wang ünnepelt bariton társaságában.

A programban örökzöld slágerek, népszerű operett-, musical- és operarészletek szerepelnek. A zenés produkciók állandó közreműködőjét, a Pannon Filharmonikusokat a legendás dirigens, Eugene Kohn dirigálja.

Soloman Howard Forrás: GuliAnd Management

A nagy izgalommal várt Traviata-produkcióban a külföldi vendégművészeken kívül számos magyar énekes is színpadra lép,

többek között Clementis Tamás, a Magyar Állami Operaház és Lázin Beatrix, a Győri Nemzeti Színház magánénekese is.

A győri színház kórusa pedig az előadás együttes részeinek alappillére lesz. Győr erőteljes jelenléte már csak azért sem meglepő, hiszen a városban idén már ötödik alkalommal rendezik meg az óriási sikerű, közel tízezer érdeklődőt vonzó The Voices című koncertet, amelyen a Plácido Domingo's Operalia adott évi díjazottai lépnek fel.

Plácido Domingo, az „Opera Királya" értékrendjében ugyanis mindig kiemelt helyen szerepelt a fiatal tehetségek felkarolása, bemutatása. 1993-ban ezért is hozta létre az Operalia nevű opera-világversenyt, amelynek jelentős mértékben köszönhető napjaink opera- sztárgenerációjának felfedezése. Ennek szellemében a pécsi Traviata-előadásban a Pécsi Egyetem végzős, énektanszakos hallgatói is bemutatkozási lehetőséget kapnak. A szereplőválogatásért felelős operaházi karmester, Csányi Valéria úgy fogalmazott: a pécsi Traviata egy különleges produkció, amelyben kiváló hangú fiatalok is bemutatkozhatnak.

A bemutató alkalmából „opera parkká" alakul át a pécsi Expo Center: a megaszínpadot

Frenreisz Károly és csapata építi,

a látványt pedig a neves színpad-designer, Csík György tervezi.

A házigazda Páva Zsolt polgármester, illetve Gulyás Gergely és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár védnökségével megvalósuló Pécs – Plácido Domingo Classics világpremierje a szervezők szerint Pécs városának és Magyarországnak egyaránt óriási lehetőséget jelent.