Vágólapra másolva!
Több mint hatvanezer, a tavalyinál 4-5 százalékkal több látogató vett részt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyen csaknem 300 programot tartottak - közölte az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) vasárnap.
Vágólapra másolva!
A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison - standok az ünnepélyes megnyitó előtt Fotó: Mudra László - Origo

A Millenáris parkban megrendezett

négynapos könyvünnep díszvendége az idén Orhan Pamuk Nobel-díjas író volt:

a török szerző április 20-án átvette a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandrától, Budapest kulturális területért felelős főpolgármester-helyettesétől és Kocsis András Sándortól, a MKKE elnökétől.

A rendezvény díszvendég-országai idén a Visegrádi négyek voltak:

a cseh, lengyel és szlovák könyvkiadást közös standon tekinthették meg a látogatók.

A visegrádi országok standjának ünnepélyes megnyitója Fotó: Mudra László - Origo

Először adtak át Pro Cultura Hungarica díjat a fesztivál ideje alatt. Az elismerést Jü Cö-min (avagy Yu Zemin) kínai műfordító-tolmács kapta, aki a magyar irodalom legkiválóbb alkotásait ültette át az elmúlt években kínai nyelvre. A díjat Hammerstein Judit, a külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át.

A fesztivál idejére a kiadók több mint száz kötet megjelenését időzítették.

Ezekhez kapcsolódtak a dedikálások is. Hosszú sorok kígyóztak nem csupán

a díszvendég Orhan Pamuk és a kétkötetes önéletírással jelentkező Nádas Péter,

de a népszerű ifjúsági szerző,

Böszörményi Gyula, valamint Andrzej Sapkowski, Ignacy Karpowicz és Erlend Loe

asztala előtt is.

Orhan Pamukot hallgatja a közönség a nyitónapi pódiumbeszélgetésen. Fotó: Mudra László - Origo

Kiemelkedő érdeklődés övezte idén is az Elsőkönyvesek Fesztiválját, a rendhagyó irodalomórákat és a legkisebbeknek szánt kézműves és zenés foglalkozásokat, a Park Kiadó El Kazovszkij életművéről szóló könyvbemutatóját, a beszélgetést Anna Paszternakkal Lara - Dr. Zsivágó eltitkolt szerelme című művéről, Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című könyvének bemutatóját, továbbá az Athenaeum Kiadó 15 előadó részvételével zajlott Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban című kerekasztal-beszélgetését.

Hagyomány, hogy minden évben a könyvvásáron adják át a Budai-díjakat: a főváros 2. kerülete által adományozott elismerést - amelyben az oktatást-nevelést legjobban segítő mű és hangzóanyag részesül - idén a Holnap Kiadó és a BOOKR Kids kapta.

Az idei könyvfesztivál a Millenáris park átalakítása miatt viszontagságosabb körülmények között zajlott le. A fesztiválnak otthon adó épületegyüttes megújulása Glázer Tamás igazgató ígérete szerint jövő tavasszal befejeződik, így a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már a megújult helyszínen kerül sor.