Színes programokkal csalogat a költészet napja

Vágólapra másolva!
Olyan programok teszik színessé a költészet napját április 11-én, mint a fényfestés, számos könyvbemutató, ünnepi megemlékezések, maratoni versfelolvasás és egyéb kiállítás-megnyitók.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi programok egyikét a Vígszínház társulata biztosítja árpilis 8-án. A Pesti Színházban Hegedűs D. Géza által rendezett verses-dalos műsorban fellép Bach Kata, Bata Éva, Borbiczki Ferenc, Csapó Attila, Tóth András, Vecsei H. Miklós, Fesztbaum Béla, Gados Béla, hogy megemlékezzenek a 200 éve született Arany Jánosról.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban új kamarakiállítás nyílik meg Móricz csizmája címmel április 10-én, hétfő este. Ahogy azt a címben is látható, a tárlat

középpontjában Móricz Zsigmond egykori bőrcsizmája áll.

A csizma megtekinthető Fehér László festőművész korai grafikáján majd olajfestményén is. Ezek mellett láthatjuk a szerző archív fényképét, amelyen az említett csizmáját viseli és a hozzákapcsolódó autográf kéziratát is.

Másnap következik a Versmaraton, amit már hetedik alkalommal rendeznek. Ennek egyik része, hogy már hétfőn

tizenkét órán át egymást váltva olvassák fel verseiket a kortárs költők,

aminek a Magyar Rádió Márványterme ad teret. Ez a rendezvény Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatóját is jelenti. Délutántól pedig megállás nélkül szavalják majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói Arany János csaknem kétszáz költeményét az egyetem Padlás színpadán. Ezt többkamerás élő internetes közvetítésen keresztül is lehet követni otthonról.

A fényfestészet, amelyet Kodály Zoltán zenéje kísér, az esti órákban következik majd, a Magyar Írószövetség székházánál.

A fényfestészeti épületvetítés, amelyen Bordos László Zsolt munkálkodott a magyar irodalom és költészet múltját, és annak az 1956-os forradalomban játszott szerepét mutatja be.

A Magvető Kiadó öt új verseskönyvet mutat be a Magvető Caféban, amihez a Dés András trió ad szolgáltat majd zenés aláfestést.

A Fiumei úti sírkertben,

József Attila sírjánál Hobo, Földes László tart majd emlékestet.

Hogy a technika se maradjon ki a megemlékezésből, a ferencvárosi József Attila Emlékhelyen

okostelefonos versenyt rendeznek az iskolásoknak.

Azt követően pedig, délben koszorúzással és a kerület József Attila nevét viselő díjának átadásával tartanak egy megemlékezést a költő szobránál. A hagyományt nem szakítják meg, hiszen a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben megnyitnak egy kiállítást a költészetnapi versillusztrációs pályázat gyerekalkotásaiból. A pedagógusokra is gondoltak a szervezők, ugyanis a Pinceszínházban

Mobilaklmazások az irodalomtatásban címmel tartanak szakmai beszélgetést.

Végül, de nem utolsó sorban Taján Tamás irodalomtörténész és Falusi Márton költő közreműködésével idézik fel a költészet napjának történetét.

Sor kerül a József Attila Versfesztivál gálaműsorára is, amelyet a Ferencvárosi Művelődési Központban rendeznek meg immáron ötödik alkalommal. Ekkor osztják ki

a József Attila MIndenkiNET online videopályázat díjait is.

A költészet napi programsorozatot Hobo zárja majd a Tudod, hogy nincs bocsánat című műsorával.