90 éves, de még mindig egy élmény ránézni

Depero Futurista
Vágólapra másolva!
90 év után hasonmás kiadásban jelentetik meg a kiváló olasz futurista művész csavaros könyvét, amit azóta is a dizájn egyik mesterművének tekintenek. A kiadvány valóban gyönyörű, online ingyen böngészhető, rendelni pedig 150 dollárért lehet.
Vágólapra másolva!

Egy nagy összefogás eredményeként jelentetik meg hasonmás kiadásban a híres futurista művész, Fortunato Depero 1927-es kiadványát, a Depero Futuristá-t. Az újrakiadási projekt a Center for Italian Modern Art in New York, a Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto, az olasz kormány és a Designers & Books közös munkájának eredménye. Emellett a közösségi finanszírozás is sokat segített, mert

decemberben zárták le a projekt sikeres Kickstarter-kampányát.

A Depero Futurista tipográfiai bravúrok egész sorából áll, de több művészeti ág alkotásai is helyet kaptak a kiadványban. A 240 oldalas könyvet akár csak online böngészni is nagy élmény. Merthogy a projekt egyik részeként elérhetővé tették a teljes művet az interneten. A másik eredmény pedig az, hogy újra kiadják.

Az 1927-es kiadvány amúgy azért kapta a csavaros könyv nevet, mert Fortunato Depero két nagy csavarral fogta össze a lapokat. Célja ezzel az volt, hogy bármikor szét lehessen szedni a könyvet, és lapjait akár különálló művészi alkotásként lehessen használni. Ezért Depero „hordozható múzeumnak” is nevezte válogatását, ami tökéletes portfólió volt művészetéről. Tommaso Marinetti, az ismert futurista költő a könyvet

tipográfiai versenyautónak nevezte.

Ha az ember belelapoz, valóban időtlen tipográfiai megoldásokat talál, de láthatók benne klasszikus képzőművészeti alkotások is. Depero időtálló művészi tehetségéhez nem férhet kétség. Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy 1932-es, Campari szódához tervezett üvegét a mai napig gyártják.

Fortunato Depero camparis üvege Forrás: Wikimedia Commons

Ha pedig valakinek nem lenne elég az online verzió, akkor 149 dollárért (körülbelül 42 600 forintért) megrendelheti a hasonmás kiadványt. Természetesen az eredetihez hasonlóan ezt is csavarokkal készítették. A megrendelőknek júliusban kezdik kiküldeni a könyveket.

Egyébként a Depero Futuristá-t már 1978-ban és 1987-ben is kiadták újra, de mindkétszer tettek bele új dolgokat is. A mostani lesz

az első újrakiadás, ami tökéletesen ugyanúgy jelenik meg, mint az eredeti 90 évvel ezelőtt.

Az eredeti Depero Futuristá-t 1000 példányban tervezték kiadni, de nem tudni, valójában hány jelent meg. A mostani hasonmás a 843-as számot kapta, és a második oldalon alá is írta a művész, Depero. Az 1927-es verzióból már csak alig néhányról lehet tudni, és a legtöbb intézményi tulajdonban van.