Összefogtak a közép-európai cirkuszművészek

Fekete Péter, miniszteri biztos, MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté
Szerdától 3 napon át több ezer elsőst látnak vendégül a Fővárosi Nagycirkuszban.
Vágólapra másolva!
Tíz ország artistaművészeinek részvételével megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület a Fővárosi Nagycirkuszban.
Vágólapra másolva!

2017. március 19-én a Fővárosi Nagycirkuszban ünnepélyes keretek között megalakult a CECA (Central European Circus Art Association), a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület. Az alapító tagok elsősorban artistaművészek és a cirkuszművészethez aktívan kapcsolódó háttérszakmák képviselői, táncosok, zenészek, műszaki dolgozók, rendezők és cirkuszmenedzserek, akik a Fővárosi Nagycirkusz Cirkuszi szomszédolás című műsorának sikere kapcsán döntöttek úgy, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a regionális érdekeiket képviseli - írja honlapján az intézmény.

A tervezett

új budapesti nemzeti cirkuszközpont

egyben a közép-európai régiót is hivatott kiszolgálni.

A vasárnap megalakult egyesület felvételét kezdeményezi a Cirkuszművészeti Világszövetségbe (Fédération Mondiale du Cirque), valamint az Európai Cirkuszművészeti Szövetségbe (European Circus Association), hiszen azok programját magára nézve is iránymutatónak tartja.

A szervezetnek tagja lehet valamennyi artistaművész, cirkuszművészethez kapcsolódó háttérdolgozó, cirkusztámogató, akinek aktív kapcsolata van a közép-európai cirkuszi régióval.

Az alapító tagok között Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Magyarország művészeit és cirkuszi szakembereit találjuk. Az elnökség tagjai Adriana Folco Knie (Olaszország/Ausztria), Viktor Jarov (Ukrajna), Manfred Kannacher (Németország), Hunyadi János Mátyás "Arkan" (Románia).

Az elnöki posztra pedig Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját választotta a közgyűlés.