50 éve halt meg Kodály Zoltán

Operaház Opera Magyar Állami Operaház
Kodály: Rorate
Vágólapra másolva!
Kettős Kodály-évforduló jegyében zajlik a 2017-es év: a nagy zeneszerző, zenetudós és népzenekutató 135 éve született, és pontosan 50 éve, 1967. március 6-án halt meg. Az Opera Kodály Zoltán halálának fél évszados fordulóján nemcsak hangversenyekkel, hanem kiállítással is tiszteleg a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző emléke előtt.
Vágólapra másolva!
Kodály: Rorate Fotó: Hirling Bálint - Origo

Kodály Missa brevis-ének előadásával kezdődött a jubileumi megemlékezés a Magyar Állami Operaházban. A Missa brevis-t Kodály Zoltán a második világháború alatt írta, amikor is a légitámadások elől éppen az Operaház pincéjébe menekült. A zeneszerző tiszteletére tartott előadáson Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényelte a Magyar Állami Operaház Énekkarát, az Operaház aulájában.

Hoppál Péter, az EMMI államtitkára vezényelte az énekkart. Fotó: Hirling Bálint - Origo

A helyszín, ahol a karnagy a kórust dirigálta, közvetlenül annak a földszinti ruhatárnak a szomszédságában található,

ahol Budapest 72 évvel ezelőtti ostromát követően az épület pincéjéből feljövő művészekből alakult kamarakórus adta elő a békéért könyörgő rövid misét, a szerzővel közösen.

Ez az alkalom számított a főváros első, háború utáni hangversenyének.

Kodály Zoltán életművének ápolása az évfordulótól függetlenül is kiemelt törekvése az Operának: a zeneszerző millió szállal kötődött az intézményhez azon kívül is, hogy itt volt a Háry János, a Székely fonó és a Czinka Panna ősbemutatója egyaránt.

Kodály miséje az Operaház Aulájában szólalt meg a mester halálának 50. évfordulóján. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az elmúlt években új bemutatók készültek a Háry János-ból és a Székely fonó-ból is, amelyeket az Opera együttesei lemezre is rögzítettek. A Czinka Panna pedig még az idei évadban hallható lesz az Ybl-palotában, koncertszerű változatban. Az Opera művészei és együttesei a világot járva is hírét viszik Kodály zsenijének: az utóbbi években többek között az UNESCO párizsi székházában, a Párizsi Magyar Intézetben és az ENSZ-közgyűlés New York-i székházában adták elő a zeneszerző különböző műveit. Az évforduló alkalmából pedig

kiállítás is nyílik az Operaház Vörös szalonjában,

amely bemutatja az itt őrzött Kodály-dokumentumokat, az eddig kiadott Kodály-lemezeket és a korábbi Kodály-előadások plakátjait.

A megemlékezések sora március 6-án, este is folytatódik: az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház Zenekara azt az 1960-as londoni hangversenyt idézi fel, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat és a kor legnagyobb dalénekesét, Dietrich Fischer-Dieskaut. A műsorban elhangzik a Galántai táncok, a Két ének és a Budavári Te Deum Cser Krisztián, Fodor Beatrix, Simon Krisztina, Brickner Szabolcs és a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével, Héja Domonkos vezényletével.