Ifjabb Sánta Ferenc kapta az Emberi Méltóságért kitüntetést

Sánta Ferenc; Lomnici Zoltán
Budapest, 2017. március 3. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke (b) gratulál az Emberi Méltóságért kitüntetés átadásán ifjabb Sánta Ferenc Kossuth-díjas hegedűművésznek, prímásnak, a Nemzet Művészének a II. kerületi Ökoház Lovagtermében 2017. március 3-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Ifjabb Sánta Ferenc hegedűművész kapta az Emberi Méltóság Tanácsa által alapított Emberi Méltóságért kitüntetést.
Vágólapra másolva!

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke a pénteki díjátadón elmondta, hogy ifjabb Sánta Ferenc a cigányság és a magyarság egyesítése érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint Magyarország világban való megismertetéséért érdemelte ki az elismerést.

Arról beszélt, hogy Sánta Ferenc művészetét világszerte, Európában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is elismerik. A cigányzene és a magyar nóta mellett Brahms-, Liszt- és Bartók-műveket is játszik, és azok sorába tartozik, akik tevékenységükkel hozzájárultak az ország hírnevének megteremetéséhez.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának ifjabb Sánta Ferencnek Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A művész alapító tagja volt a 100 Tagú Cigányzenekarnak, jelenleg a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása.

Művészetét Liszt Ferenc-, Kossuth- és Prima Primissima díjjal is elismerték, a nemzet művésze 2014-ben lett.

Az Emberi Méltóságért kitüntetést olyan személyek kapják, akik életművükkel hozzájárulnak a társadalmi békéhez és az emberi kapcsolatok erősítéséhez. A díjat eddig többek között Törőcsik Mari színművész, Kányádi Sándor költő, Jókai Anna író, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja és Böjte Csaba Ferences-rendi szerzetes vehette át.