Csalással gyanúsítják az Ermitázs igazgatóhelyettesét

ermitázs tolvaj
A világ egyik legjelentősebb múzeuma
Vágólapra másolva!
Különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával házi őrizetbe helyezte egy moszkvai bíróság Mihail Novikovot, a szentpétervári Ermitázs igazgatóhelyettesét - közölte szerdán a törvényszék szóvivője.
Vágólapra másolva!

Kedden kihallgatták az igazgatóhelyettes fiát, Artyom Novikovot is, aki a kulturális minisztérium beruházási és helyreállítási osztályának vezetője.

Azt még nem lehet tudni, hogy miért került Mihail Novikov házi őrizetbe. Az Interfax hírügynökség és a szentpétervári Fontanka hírportál szerint

az Ermitázs igazgatóhelyettesének ügye összefügg az úgynevezett restaurációbotránnyal,

amelynek fő gyanúsítottja Grigorij Pirumov, a kulturális minisztérium volt miniszterhelyettese. A TASZSZ hírügynökség ezzel szemben úgy tudja, hogy a két eset nem áll kapcsolatban egymással.

A Kommerszant szerint Novikovokat az Ermitázs raktárkapacitásainak építésével kapcsolatban vonták kérdőre, amely 3,667 milliárd rubelbe (több mint 18 milliárd forintba) kerül.

Az orosz kulturális minisztérium 2016 elején került a figyelem központjába, amikor kiderült, hogy visszaéltek több történelmi emlékmű, mindenekelőtt a Pszkov közelében lévő izborszki erőd helyreállítására szánt büdzséjével. Grigorij Pirumov mellett letartóztatták Borisz Mazo osztályvezetőt - akinek szervezeti egységét most az ifjabb Novikov vezeti - és két munkatársát is.

A gyanúsítottak között több építőipari cég vezetője is szerepel. A hatóságok szerint csak az erőd restaurálására szánt pénzből 186 millió rubelt (mintegy 930 millió forintot) loptak el.