Bob Dylan végre átveszi a Nobel-díját

37th AFI Life Achievement Award on TV Land Prime - Show HORIZONTAL GettyImageRank3
CULVER CITY, CA - JUNE 11: Musician Bob Dylan Performs onstage during the 37th AFI Life Achievement Award: A Tribute to Michael Douglas at Sony Pictures on June 11, 2009 in Culver City, California. Kevin Winter/Getty Images for AFI/AFP
Vágólapra másolva!
Bob Dylan végül átveszi az irodalmi Nobel-díját ezen a hétvégén Stockholmban, európai turnéjának első állomásán.
Vágólapra másolva!

Bob Dylan a hétvégén európai turnéjának első állomásán, Stockholmban átveszi irodalmi Nobel-díját. A hírt a Svéd Akadémia állandó titkára, annak idején a döntést is bejelentő Sara Danius adta közre. Az akadémia tagjaival Bob Dylan szombaton és vasárnap találkozik majd. Érdekes, hogy az átadást szűk és zárt körben, a sajtó teljes kizárásával tervezik.

Sara Danius szerint Dylan ez alkalommal

nem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédet,

az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását. Ilyen legutóbb 2013-ban fordult elő, amikor Alice Munro 82 éves kanadai író egészségi állapota miatt nem vállalta a hosszú repülőutat.

Eddig csak sejteni lehetett, hogy áprilisban átveszi a díjat Forrás: AFP/2009 Getty Images/Kevin Winter

A Nobel-díj előírásai szerint aki nem veszi át díját december 10-én Stockholmban, annak hat hónapon belül kell megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában, nem feltétlenül Stockholmban. Bob Dylan már korábban bejelentette, hogy április elején a svéd fővárosban koncertezik, de eddig senki nem lehetett biztos abban, hog

át is veszi a Nobel-oklevelet és -medált.

Sara Danius bejelentése azonban eloszlatott minden kételyt. Dylan egyébként elsején és másodikán lép fel Stockholmban, majd 9-én Lundban.

Bob Dylan más elfoglaltságra hivatkozva nem vett részt személyesen a Nobel-gálán, ezért az Egyesült Államok svédországi nagykövetén keresztül köszönte meg a rangos elismerést. Bob Dylan, aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában, a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.