Meghalt John Wetton, az Asia alapítója

JOHN WETTON
Bassist and singer John Wetton of progressive rock band Asia, London 1990. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Játszott a King Crimsonban, megalapította a U.K-t és világhírű Asiát is. John Wetton 67 évesen, kedd reggel halt meg. 
Vágólapra másolva!

John Wetton egyértelműen az angol King Crimsonnal szerzett hírnevet, de játszott a Mogul Thrashben, a Familyben, a Uriah Heepben és a Wishbone Ash-ben is. Wetton az 1970-es évek elején csatlakozott a King Crimsonhoz, aztán 1977-ben megalapította U.K. nevű progresszív rockzenekart.

John Wetton énekes-basszusgitáros Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Michael Putland

A '80-as években újabb zenekara volt, megalapította az Asia nevű szupergroupot, amivel a legnagyobb sikereket érte el. 1982-ben jött ki Asia című bemutatkozó albumuk, ami abban az évben

a legjobban fogyó lemez volt a világon.

Az album legnagyobb slágere a Heat of the Moment volt.

A rockzenei formációk mellett nagyon sikeres szólókarrierje volt John Wettonnak, de csinált duóalbumot is egykori asiás társával, Geoffrey Downesszal. Ez volt a 2005-ös Icon. Az Asia egyébként 2006-ban újra összeállt, ráaádásul az eredeti felállással. Világszerte turnéztak, és négy stúdióalbumot is kiadtak. Az utolsó a Gravitas volt 2014-ben.

A nagyon sikeres zenei karrierjét alkoholproblémái nehezítették. Wetton életének utolsó 11 évében már egyáltalán nem ivott, de önkléntesen látogatta csoportokat, hogy segítsen a hasonló gondokkal küzdőknek. Január 31-én, kora reggel halt meg. Már évek óta harcolt vele, de végül a rák győzött.